Ново COVID-19 лекарство ограничава инфекцията в рамките на 5 дни

Източник: EPA/БГНЕС

Експерименталното лекарство се казва молнупиравир

Експериментално COVID-19 лекарство, което обещава да бъде вид тамифлу за пандемията, е показало положителни резултати в предварително проучване. Това обяви един от разработчиците на лекарството, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

Хапчето, което е разработено от биотехнологичната компания Ridgeback Biotherapeutics LP и фармацевтичната компания Merck, значително намалява инфекциозния вирус при доброволци в проучване на среден етап след петдневно лечение, уточни Ridgeback на виртуална среща на учени по инфекциозни болести.

В ход е допълнително проучване на експерименталния антивирусен препарат. Ако се окаже способно да лекува хора с COVID-19, които проявяват симптоми, лекарството ще подкрепи ограничения арсенал от лечения и ще бъде първият орален антивирусен препарат срещу болестта.

Повече от година след началото на пандемията лекарите и пациентите с COVID-19 имат малко възможности. Само един антивирусен препарат е разрешен за употреба: ремдесивир на американската фармацевтична компания Gilead, като той показа, че осигурява само умерена полза при хоспитализирани пациенти, намалявайки престоя им с няколко дни.

Експерименталното лекарство, наречено молнупиравир, може да изпълнява важна роля, като помага на хора, които са болни, но все още у дома, като има същата роля, изпълнявана от тамифлу за грипа, казват някои експерти по инфекциозни заболявания.

"Това е вълнуващо и интересно, но не е точно 100% завършено", уточни Карл Дифенбах, директор на департамента по СПИН в Националния институт на САЩ по алергии и инфекциозни болести, който не участва в проучването, като допълни: "Това, което трябва да потвърдим, е, че има клинична полза."

Изследователите на лекарства се стремят да открият нови лекарства срещу COVID-19, за да подобрят ефективността на малкото налични в момента терапии и да запълнят пропуските в предложенията. Те също така търсят лечения, които са ефективни срещу новите щамове на коронавируса, които се разпространяват бързо.

За разлика от други лекарства, таргетиращи шиповия протеин, изпъкващ от повърхността на вируса, молнупиравир атакува частта от вируса, която му помага да се възпроизвежда.

Изпитването в среден стадий или втора фаза, в което са участвали 182 души, е проучило ефекта на различни дози молнупиравир при хора, които са развили симптоми на COVID-19 през предходната седмица, дали са положителна проба за заболяването през последните четири дни и не са били хоспитализирани.

Тестовете не са открили инфекциозен вирус при нито един от доброволците в изпитването, които са приемали молнупиравир два пъти на ден след петдневно лечение, докато в 24% от доброволците, които са получавали плацебо, е бил открит, посочиха от Ridgeback на виртуалната конференция за ретровируси и опортюнистични инфекции.

Доброволците, които са приемали по-големи дози от лекарството, също са имали по-ниски нива на инфекциозен вирус от плацебо групата след три дни.

Съоснователят на Ridgeback Biotherapeutics Уейн Холман каза, че резултатите показват, че лекарството предотвратява репликацията на новия коронавирус в тялото и предлагат първото доказателство, че оралното антивирусно лекарство може да бъде ефективно срещу вируса.

Констатациите също така показват, но не доказват, че лекарството може да ограничи заболяването, отбеляза д-р Холман, който е и главен изпълнителен директор на Ridgeback Capital, инвестиционна фирма. Ridgeback Biotherapeutics има одобрено лечение за ебола.

От Merck уточниха, че могат да имат междинни резултати до края на този месец от две изпитвания на късен етап, проучващи дали молнупиравир помага за предотвратяване на COVID-19 хоспитализации и смъртни случаи. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK