Борисов за мерките: Компромис може да се направи само за образованието

Снимка: МС

Борисов коментира и новия вариант на COVID-19, като посочи, че рискът при него е голям

Единственият компромис, който може да се направи със здравето, е свързан с образованието. Това обяви премиерът Бойко Борисов по темата с разхлабването на мерките у нас. Той се включи в седмичния брифинг на здравните власти в Министерския съвет.

Борисов коментира и новия вариант на COVID-19, като посочи, че рискът при него е голям.

"Докторите много рязко опровергаха оптимизма на всички нас. Въпреки пълния локдаун, въведен от месеци в някои страни, там броят на заразените и починалите с коронавирус продължава да се покачва", каза още Борисов.

Той посочи, че проблем ще бъде, ако разхлабването на мерките за учениците, фитнесите и спорта, доведе до скок в заболеваемостта. „Ще наблюдаваме ситуацията до 31 януари. Видя се, че яслите, детските градини и учениците до 4 клас не повишиха заболеваемостта. Дай Боже, така да е и с по-големите ученици”, отчете премиерът.

Той коментира, че удължаването на мерките след 31 януари означава, че близо 100 милиона допълнително трябва да се дадат за неработещите бизнеси. „Така спасяваме работни места и помагаме на семейства, но БВП не се увеличава”, поясни министър-председателят.

Той съобщи още, че от близо 30 000 заети в ресторантьорския бранш, само 6 300 са подали заявления за подпомагане. „Защо е така, оставям на вас да прецените”, каза премиерът. 

Относно удължаването на епидемичната обстановка Борисов каза, че това ще бъде преценено от здравния министър.  /Нова тв/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd