Борисов за Апартаментгейт: Тази партия съм я създал, за да се бори с корупцията

Снимка: МС

„Това, което очаквах, това се случи, но Европейският съюз винаги е бил диалогичен. Важно е да има Брекзит с правила, затова се направи и този компромис - 22 май е крайната дата, защото след това вече Великобритания трябва да отиде на избори“. Това коментира министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти преди работната сесия на Европейския съвет в Брюксел. Българският премиер уточни, че европейските лидери са направили този компромис, за да се даде шанс на британския парламент да вземе решение.

Във връзка с информацията в публичното пространство за имотни сделки премиерът Бойко Борисов заяви, че всеки, който си е превишил правата, ще си понесе последствията. „Ако има такова нещо, ще го поправим. Ние нашите последствия ще си ги понесем. Тази партия съм я създал, за да се бори с корупцията“, коментира още министър-председателят Борисов. Премиерът уточни, че е провел телефонни разговори с всички засегнати по темата лица и те са му потвърдили, че сделките по придобиването на имотите им са на 100 % законни. Бойко Борисов подчерта, че ще провери всички документи по случая и тогава ще вземе решение. 

В Брюксел министър-председателят заяви още, че винаги е търсил институционална диалогичност с президента. „Аз лично съм ходил при президента и съм му докладвал и за терористичните актове, и за това което правим в икономиката, за инвеститорите, да е запознат, лично аз – два пъти, не го шумим, защото е война. Но в същото време, защото е институционално, за което му благодаря, след това пратих специалните служби с детайлите да го запозная“, коментира още премиерът Борисов пред журналистите.

„Китай е вторият търговски партньор след САЩ на Европа. Стокообменът между България и Китай минава вече 4,5 млрд. лева и хубавото е, че и вноса и износа нарастват“, каза премиерът Борисов във връзка с предстоящата среща на върха ЕС-Китай на 9 април. Той подчерта, че България подкрепя задълбочаването на сътрудничеството и в търговията и в културата между ЕС и Китай и допълни, че с миналогодишната среща на държавите от Източна Европа и Китай във формата „16+1“ в София, страната ни е дала допълнителен тласък на тези отношения.

Министър-председателят Бойко Борисов съобщи още, че е обсъдил проектите за пренос на газ с върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи Федерика Могерини и премиера на Гърция Алексис Ципрас. “Златен шанс ни се дава, построявайки интерконектора с Гърция”, подчерта Борисов. Той изброи и възможностите за доставка на газ от Египет, Държавата Израел и Кипър. „Ако ние имаме готов интерконектор, на юг-север се създава още една възможност за газопренос“, е посочил министър-председателят пред кипърския си колега.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK