Борисов в Самуилово: Само днес сме разпръснали из страната 88 хил. дози от ваксините

Снимки: МС

Най-възрастният жител на Самуилово, който днес ще се имунизира, е на 92 години

Министър-председателят Бойко Борисов се увери на място в петричкото село Самуилово, че вече е създадена организация и мобилни екипи започват да ваксинират срещу COVID-19 желаещите в отдалечените населени места.

"От сутринта медици от Центъра за спешна медицинска помощ в София поставят ваксини на всички желаещи в селото. Интересът е голям. Обещали сме, че ваксини ще има за всички", каза Борисов.

Най-възрастният жител на Самуилово, който днес ще се имунизира, е на 92 години

От днес 25 мобилни екипа са на разположение на кметовете на отдалечени населени места из цялата страна, за да могат да бъдат ваксинирани българските граждани.

„Създадохме организация навсякъде линейки да достигат до труднодостъпни и отдалечени места и хората да се имунизират. 18 млн. дози от най-добрите ваксини сме поръчали, като навсякъде имунизирането ще е безплатно и доброволно. Само днес сме разпръснали из страната 88 хил. дози от ваксините“, заяви премиерът Борисов в Самуилово.

Министър-председателят изтъкна, че освен в големите болници в страната, вече е гарантирано и жителите от най-малките населени места у нас да получат достъп до напълно безплатна, одобрена от ЕК и утвърдена от Европейската агенция по лекарствата ваксина. 

„Нямаме полемика по отношение на отварянето на заведенията. Има бавно и плавно покачване на заболеваемостта, но то се контролира и защото сме впрегнали всички усилия във ваксинацията. Колкото по-малко терен оставим на вируса, толкова по-бързо ще се върнем към нормалния живот“, категоричен бе премиерът Борисов, с когото в Самуилово бяха министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски.

Присъстваха още кметът на Петрич - Димитър Бръчков, евродепутатът и областен координатор на ГЕРБ Андрей Новаков и народният представител Георги Динев.

„Най-важното е с ваксините да осигурим своеобразен здравен щит срещу COVID-пандемията. Ще определим конкретен координатор в Министерството на здравеопазването, с който да общуват кметовете от отдалечените населени места“, уточни здравният министър.

Ангелов добави, че личните лекари от тези райони, където не могат да получат ваксината и сами трудно могат да стигнат до РЗИ, ще могат да разчитат на полицията, която ще ги подпомогне с логистика по транспорта.

„Хората наистина проявиха зрялост и са абсолютно мотивирани да се ваксинират. Трябва да се ваксинираме, за да прекършим гръбнака на тази пандемия“, отбеляза председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK