Няма да ме вкарат в словоблудството, няма да стане, аз работя с факти. С тези думи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов започна брифинг в неделя сутрин в централата на партията. В ръка с карта на България, оцветена в синьо с изборната победа на ГЕРБ по региони, Борисов отсече, че хората са си казали думата и са дали оценката си.

Викат ме в парламента не защото искат да представя Плана за възстановяване и устойчивост, убеден е Борисов. По думите му ако това се случи, то той ще трябва да чете Плана от трибуната до юни - юли месец. По думите на Борисов няма лошо да го викат в парламента, но как си представят този план... само за асфалт няма пари там.

Освен това според Борисов няма и никакви юридически основания той да бъде викан в парламента - оставката на правителството е приета, а той не е и депутат. "А защо да се явя, като те са ми гласували оставката. Аз съм обикновен гражданин" Борисов подчерта, че не се кандидатира за премиер, оттеглил се е от депутат, седи си в централата: "За какво съм им? Те искат да правят скандал..."

Те ме викат не за плана, те искат да направят от парламента, уважавам тази институция, Народен съд, заяви Борисов и посочи, че в бързането си да се разправят с него, депутатите са попаднали и в капан, тъй като са гласували прибързано оставката на правителството - това се прави едва след като новото правителство встъпи в длъжност.

 Иронично Борисов се изказа за юридическия капацитет в парламента: Очаквах повече, в крайна сметка и Манолова, и Дончева са там, остриетата на Станишев, възможностите на "Да, България" ги знаем отдавна..." 

Сега вече, по думите на Борисов, след гласуваната оставка, дори и да се прати нещо с акт от МС, то ще бъде атакуемо, няма да е законно и може да бъде обжалвано.

Той отсече и че не се страхува от квалификациите, които евентуално ще получи в пленарна зала, тъй като квалификациите "не ги вижда на картата" с изборната победа - и Борисов отново показа разпечатания лист.

"Аз съм се оттеглил от всички позиции, за да не дразня - те искат да се разправят", заяви Борисов, а това желание е защото не могат нищо освен анти ГЕРБ говоренето - "защото не могат да работят, нямат капацитет".

"Спрете с нас да се занимавате, вече Борисов не отговаря за нищо", заяви лидерът на ГЕРБ, говорейки за себе си в трето лице и добави "Хайде да ги видим какво ще направят. Ние тези хора сме ги оставили да работят... тези хора спечелиха, да се оправят. Какво искате от мен - победих и в двата избирателни района."

Изборите свършиха, в парламента има управляващо мнозинство, да седнат да си работят, да управляват. "Управлявайте, вече не съм им нужен, да работят, управлявайте..."

Преди това Борисов заяви, че вече на всички е ясно, че има ново управляващо мнозинство и нападна някои парламентарно представени партии по отделно: ... гледах ги по снимките как си приказва Атанасов с Данчо Цонев, гласуват си... Можете да сте сигурни, че повече Росенец няма да бъде закачан, дори и през лятото няма да се ходи там. Няма да има и мажоритарни избори с оправданието, че трябва стабилен парламент...", са очакванията на Борисов.

Според него вече на всички е ясно, че "летният преврат" е добре координирано действие на "Да, България" и ДПС. "Е, виждате как гласуват. Сега ще зададете ли въпроса има ли колаборация", зададе въпрос към журналистите. Борисов е сигурен, че хората на Слави вече в парламента ще се откажат от мажоритарния вот, а и от БСП не може нищо да се очаква, щом под прозорците на Нинова се вика оставка. 

Очакванията на Борисов са да няма правителство обаче, тъй като ги е страх да направят такова. Според него партиите искат служебно правителство на Радев и по време на месеците репресии да се доразправят с ГЕРБ. /News.bg/