Борисов: Трябва да обърнем специално внимание върху готовността на ЕС за овладяването на пандемии

Снимка: МС

Председателят на Европейския съвет провежда серия от разговори с държавните и правителствени ръководители

„Коронавирусът и въведените безпрецедентни мерки за овладяването му поставиха здравните системи под изключителен натиск. Затова е нужно да обърнем специално внимание върху готовността на ЕС за овладяването на пандемии и реакцията на държавите членки както при продължаващата пандемия, така и при бъдещите заплахи за здравето“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов във видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Председателят на Европейския съвет провежда серия от разговори с държавните и правителствени ръководители на страните членки в рамките на подготовката на редовното заседание на лидерите на 10 и 11 декември 2020 г. Целта е предварителен обмен на мнения по темите от актуалния дневния ред - COVID-19, климатичните промени, сигурността и външните отношения на Съюза.

В хода на разговора българският премиер изтъкна, че като особено важна за борбата с коронавируса се открои и необходимостта от осигуряването на доставките на лекарствени продукти, включително ваксини в рамките на Общността и от засилване на ролята на ЕС в глобалното здравеопазване.

Министър-председателят Бойко Борисов подчерта, че достъпът на всички пациенти, както и на уязвимите групи до адекватно лечение, трябва да продължи да е във фокуса на продължаващите действия и съвместните усилия на страните членки при засиленото сътрудничество в Съюза и на международно равнище.

Друг акцент във видеоконферентния разговор бе постигането на климатична неутралност на ЕС до 2050 г. Очаква се ЕК да представи анализ на икономическите, екологичните и социални последици на ниво държави членки от предприемането на последващите мерки в посока начертаната обща цел. „Необходимо е също да бъде включен и анализ на специфичните за всяка страна от ЕС ограничения и нужди за постигането на новите цели“, отбеляза Бойко Борисов.

Министър-председателят посочи пред председателя на Европейския съвет, че предвид сериозната ситуация, в която се намираме заради пандемията, не можем да си позволим повече забавяне, затова следващата Многогодишна финансова рамка и Пакетът за възстановяване следва бързо да бъдат одобрени.

„Необходимо е да се положат всички усилия за постигане на съгласие възможно най-скоро, за да не излагаме на риск възстановяването на Европа и за да могат нашите граждани и бизнесът да се възползват от европейските средства и програми, които са така необходими за икономиките ни, за продължаване на сближаването, повишаването на конкурентоспособността и заетостта“, каза още премиерът Бойко Борисов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK