На куп! Нено Димов събра предшествениците си на министерския пост

Снимка: МОСВ

Министърът на околната среда и водите Нено Димов събра днес предшествениците си на министерския пост, за да ги информира за постигнатото по време на Българското председателство на Съвета на ЕС и да им благодари за приноса. „Поканих ви, защото исках да се обърна с благодарност и признание към всички, които сме ръководили това министерство, откакто то съществува. Председателството, което завърши, затвори един цикъл, започнал през 1990 г. Тогава още си мечтаехме, че някъде, някога в бъдещето, ще има европейска перспектива за България и всички ние през годините дадохме своите усилия за това“, каза министър Димов пред колегите си.

„Първият Закон за опазване на околната среда и ОВОС е приет 1991 г., когато Валентин Василев беше министър. Това бяха съвсем нови неща и не бяха чувани в България“, припомни Нено Димов.  „По времето на Евдокия Манева се приеха осем закона, нова структура, настъпи фундаментална промяна. Цялата програма „Натура“, която сега толкова много е дискутирана, се обособи по времето на  Джевдет Чакъров. Продуктовите такси за пластмасовите торбички бяха пробив, нещо новаторско, което направи Нона Караджова. Излишно е да говоря за последните години с Ивелина Василева, която и сега помага като председател на Парламентарната комисията по околната среда и водите. Това е  много дълъг  период,  който за мен завърши успешно с края на европредседателството“, подчерта министърът. „По време на председателството разгледахме ключови теми, каквито са кръговата икономика и замърсяването на въздуха. Тези теми нямаше да може да бъдат поставени и да имаме този  успех, ако не беше труда на всички нас“, каза още Нено Димов.

От името на присъстващите Евдокия Манева благодаря за жеста на министър Димов и за това, че той отчита направеното от хората преди  него в МОСВ. От името на своите колеги тя заяви готовност да  помагат, всеки в своята сфера, за да продължи да се утвърждава авторитетът на министерството. „Целта на всички ни е да вървим напред, да работим за усъвършенстване на законодателството и постигане на целите за опазване на околната среда“, увери колегите си Ивелина Василева.

В срещата участваха почти всички бивши министри – Валентин Василев, Иван Филипов, Евдокия Манева, Джевдет Чакъров, Нона Караджова, Светлана Жекова, Ивелина Василева и Ирина Костова. Специално обръщение към колегите си направи и служебният министър през 2013 г. Юлиян Попов. „Темите за качеството на въздуха и кръговата икономика като приоритети на председателството бяха изключително навременно избрани и наложени“, посочи Попов. Той благодари  на министър Димов и екипа му, като отбеляза, че и неговата работа като човек, който се движи в международни среди, вече ще бъде по-лесна. Вместо да се бори с нагласата на партньорите „а бе, България!“, вече ще се възползва от нагласата „аха, България!“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK