Борисов съжалява, че в Скопие не са проявили ангажираност

Снимка: МС

Борисов: България винаги е подкрепяла европейската интеграция на Република Северна Македония

Правителствена служба: „България най-много е желала нашите съседи от Република Северна Македония, както и нашите приятели от целите Западни Балкани да се присъединят към ЕС“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание. Премиерът напомни, че именно България решително подкрепи Република Северна Македония за членството й в НАТО. 

„Били сме изключително добронамерени, загрижени и в разговорите, които сме водили с тях, много внимателно сме им обяснили докъде могат да стигнат нашите компромиси“, изтъкна премиерът. Борисов напомни, че беше създадена смесена историческа комисия, в рамките на която експертите да решат спорните въпроси с  точни аргументи. Министър-председателят изтъкна, че са проведени десетки разговори, включително с участието на вицепремиерите Захариева и Каракачанов, в търсене на компромиси, така че да не бъде България страната, която да каже „не“ на същинското започване на преговори сега. 

Премиерът Бойко Борисов изрази съжаление, че в Скопие не са проявили ангажираност, смятайки че с натиск и лобизъм могат да накарат България да промени своята позиция. „Нашата позиция не е позиция на инат или позиция да спрем нашите най-близки приятели“, изтъкна министър-председателят. По думите му българската позиция е принципна и отразява очакванията на всички български граждани. „Готови сме да продължим разговорите“, добави Борисов и акцентира върху изпълнението на Договора за добросъседство. Министър-председателят Бойко Борисов категорично възрази срещу използването на антибългарска реторика.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK