Радев: Явно управляващите се опитват да доразпределят порциите

Снимка: бТВ

Греховете на Борисов и заемите ще се плащат от следващите правителства, заключи Радев

София е древен град – кръстопът на култури. Трябва да пазим всяко дърво в града и да пазим всеки паметник. Вярвам, че този град на свободни хора ще направи така, че да имаме достойно бъдеще – не само за града, а и за страната.

Това каза президентът Румен Радев пред храм „Света София“ по повод честванията на Деня на София и почитане на паметта на великомъчениците Вяра, Надежда, Любов и майка им София.

По повод действията на служителите на НСО след вчерашната барикада в НС на майки на деца с увреждания и симпатизанти на „Изправи се.бг“, които бяха изведени от сградата със сила.

Служителите на НСО са действали по разпоредби на стопанката на НС – Цвета Караянчева. Проблемът не е в НСО, а в производството на нефелни лобистки закони. Когато едно управление не решава проблемите на хората и се крие от тях, хората идват при това управление.

Отдавна апелирам да има законодателни промени, които да изчистят основните задачи, обхвата на действие, подчинеността и контрола върху НСО. Ако има призиви да се закрие НСО, това може да стане само със закон, каза Радев.

Когато искаме НСО да бъде закрита, то тези, които искат, трябва да се посочат коя друга структура с какъв личен състав, с каква подготовка и правомощия, ще поеме охраната на критичките обекти като МС, НС и Президентството, заяви президентът.

Дали протестът ни приближава към предсрочни избори, президентът каза:

Отдавана има всички условния за оставки.

Според него случаят с майките на деца с увреждания е напълно нормален, защото „когато гражданите постави ясно исканията, но протестиращите биват обиждани и неглижирани, следват ответната реакция“.

Всяко протакане задълбочава кризата. Явно управляващите се опитват да доразпределят порциите и отново да влияят върху изборите. България вече се осъзнава и няма да позволи поредна манипулация на изборния процес.  Решението на депутатите означава, че се обезсмисля финансирането на машините за гласуване. Ще наложа категорично вето на този закон, каза Радев.

Да не забравяме, че България е част от Европа и дебатът за състоянието на страната ни се обсъжда в ЕП, докато българското правителство отрича съществуването на проблем. Управляващите и гл. прокурор се опитаха да излъжат българите за инициативата за изслушване от ЕП, но ЕП ги излови в крачка, това е достатъчно основание да си подадат оставките.

Всички българи желаят парите от Брюксел да ходят до народа, а не до шкафовете на някой и друг политик. Отдавна сме подложени на пропаганда за успехите на управлението и неговата незаменимост в евроинтеграцията на страната ни, допълни държавният глава.

Президентът предупреди, че тепърва ще осъзнаваме мащабите на пораженията, причинени от управлението. акцентът върху Върховенството на закона, ще има своите последствия.

Греховете на Борисов и заемите ще се плащат от следващите правителства, заключи Радев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK