Борисов: Знаете като дойде петък колко болнични се издават и айде в Гърция на почивка

Снимка: manager.bg

Ние сме изключително социална държава и всяка рестриктивна мярка създава проблем. Това заяви премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание. Премиерът коментира предложението на кабинета първите три болничен да се изплащат на 50%, а не както сега на 70%.

Знаете като дойде петък колко болнични се издават и айде в Гърция на почивка. Ама всички данъкоплатци плащат за това, критикува Бойко Борисов. Той предложи да се създаде експертна лекарска комисия, която да проверява болничните листове, за да не страдат тези, които реално боледуват. Премиерът обясни още, че са разпоредени проверки по компании.

Премиерът обясни, че след края на редовното заседание на МС той заедно със здравния, финансовия и вътрешния министър, ще проведат още едно заседание. „Става въпрос за над половин милиард щети. В същото време имаме сигнали и протести на компании, които искат да закриват заводи, например Ихтиман, защото един доктор дава по 200 или 500 болнични листове. В същото време има компании, където има 105 000 болнични. В една фирма има 105 000 дни болнични, изплатени от държавата”, заяви Борисов. „В същото време ние сме изключително социална държава и всяка такава рестриктивна мярка създава проблем. Затова ще направим последен опит - дали с контрол на контрола - да направим специализирана лекарска комисия, които да отиват и да проверяват болничните листове. Ангажирали сме всички сили на полицията, да се опитаме, за да не пострадат, пък реално тези хора, които са болни заради тези, които мамят”, посочи премиерът. „Знаете като дойде петък колко болнични се издават и айде в Гърция на почивка. Но всички данъкоплатци плащат за това. Разпоредили сме проверки по всичките тези компании.

Предлагам министерството да не прилага тази мярка докато не се опитаме месец, два, дали ще се справим”, заяви Борисов, като не уточни за коя мярка става въпрос. „Става въпрос за милиарди, които изтичат през една или друга форма от тази система. Населението е намаляло, с 60% повече са се увеличили болничните и в пъти повече пари за здравеопазване са дадени. В същото време болниците, над половин милиард дългове, сиреч изхарчени пари”, изтъкна министър-председателят. Той обясни, че има предложение от опозицията да се изплатят тези дългове, но, според Борисов след 2 години те отново щели да станат 500 млн.

„И всички казват, че няма промяна в здравеопазването. 4,5 млрд. не могат да се видят къде са. Затова като тръгнахме по системата ето ти – половин милиард тука с инвалидните пенсии, още 1,8 млрд. Извинявайте, ама това са огромни пари. В Полша за фалшив болничен отнемат правата на лекаря, повече не може да е лекар. Но за това днес ще продължим по тази тема“, заяви Борисов. „Още веднъж ще се пробваме с цялата сила на държавата дали може да се справим, ако не тогава ще отидем на такива мерки. Това трябва да е култура на всички, всеки доктор като се подписва да знае, че ощетява останалите граждани. Това е много трудно доказуемо, ще кажете защо полицията не се занимава - защото всеки може да изкара, че има кръвно, докато отидат да го проверяват може да му се нормализира кръвното“, смята премиерът. Просто трябва да знаем, че когато се дават фалшиви болнични се ощетяват всички и накрая сметката става огромна. Спираме докато не видим дали ще ни проработят мерките, допълни Борисов. /БГНЕС
 

 

КОМЕНТАРИ

SS11:57 - 30.10.2017
Вижте тая МУтра, и добре я запомнете.....след години вашите деца ще проклинат Вас, и ще замерят плакатите му с кал и ла...на.
Странни09:16 - 27.10.2017
монолози показващи безпомощността пред злоупотребите. Какво има да се мисли ,повече от 10 години продължава това крайно уродливо явление ,отпуск по болест за сметка на работодателя, и правителството се опитвало да реши проблема ,моля ви. Тази мярка плащане на първите три дни болнични от работодател ,въведена като временна стана постоянна. Защо не, щом като работодателите се свиват и си мълчат ,нека ги яхат. Пък лекарите са добрите хора ,които нищо не отказват на своите пациенти,пардон клиенти.И всичко за сметка на активните граждани пред страха на правителство и всякакви там институции да си вършат работата.
Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK