След протеста! Министър Димов обсъди с граждани екологичните проблеми в Босилеград и Кюстендил

Снимки: МОСВ

Министърът на околната среда и водите Нено Димов се срещна с граждани на Босилеград и Кюстендил, които поставиха въпроси, свързани с екологията в региона. На срещата гражданите представиха информация за замърсяване на граничната река Драговищица от мина на територията на Република Сърбия. Министър Димов посочи, че данните от изследванията на реката на наша територия показват, че няма превишения на нормите. „Въпреки това българската страна внимателно следи ситуацията, защото политиката на правителството е да бъдат защитени интересите и на нашите сънародници в Западните покрайнини“, заяви министърът.

Министър Димов посочи, че по дипломатически път България е поискала информация за качеството на водите на река Драговищица на територията на Република Сърбия и за разрешените и осъществявани на територията на Република Сърбия добивни и производствени дейности. Той съобщи, че е поискал среща с министъра на защитата на околната среда на Република Сърбия Горан Триван и очаква тя да се състои в следващите дни. Министър Димов припомни и че българският евродепутат Ангел Джамбазски е предприел стъпки пред ЕК и пред комисаря по околна среда Кармену Вела да бъде повдигнат въпросът по време на политическия диалог ЕС – Сърбия през март. „Всяка страна, която иска да е член на ЕС, трябва да се грижи за околната среда, нещо повече – за всички свои граждани. А ние сме особено загрижени за нашите съграждани в Западните покрайнини. Това не е просто екологичен проблем, а цялостна политика на българското правителство. Затова ще положим всички усилия да помогнем на нашите сънародници“, категоричен беше министър Нено Димов. 

Александър Димитров от Босилеград, председател на Сдружение „Глас“, благодари за възможността да говори открито за проблемите, които притесняват българите в Босилеград. „Радвам се, че този въпрос ще бъде поставен, за да се вземат мерки, които да успокоят местното население. Дано има добри новини скоро“, изрази надежда Димитров.

На срещата граждани на Кюстендил поставиха въпроса за проучване за добив на злато в мина „Злогош“, в района на община Кюстендил, за което предстои да се сключи договор с Министерството на енергетиката. Министър Димов увери, че подобен проект може да се реализира само след като премине всички задължителни процедури по екологичното законодателство.

Както ИНФОМРЕЖА съобщи, по-рано днес българи от западните покрайнини излязоха на протест пред НС и поискаха оставката на министър Нено Димов. Още от края на миналата година недоволните изразиха съмнението си, че от сръбските мини се изливат безконтролно води със съдържание на тежки метали те попадат в притоците на местната река, а и оттам в река Струма. Протестиращите се притесняват, че ще това ще доведе до екологична катастрофа не само в Босилеград, но и в Кюстендилска област.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK