Борисов: Дойдат ли избори, цели щабове мислят мръсотии

По повод политическият проект на Слави Трифонов, Борисов заяви, че човешката глупост е безкрайна

Дойдат ли избори цели щабове мислят каква мръсотия да се направи. За съжаление много често им се получава. Така беше с Костинброд, така беше Истанбулската конвенция. Така беше африканската чума.Това заяви пред бТВ премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов по повод слуховете за отнемане на деца, заради които родители от Сливен, Ямбол и Карнобат прибраха децата си от училище.

Слуховете по училищата е друг вид „Костинбродска афера”, каза Борисов и съобщи, че заради тези случаи вече са сезирани прокуратурата, ДАНС и МВР. Ще ги хванем тези партийни пастори, зарече се премиерът.

Заговори се, че ще бъде приета стратегия за закрила на детето – има нужда от такава стратегия, децата имат нужда от закрила – някой обаче минава и казва „държавата ще ви вземе детето”. И сега има такъв закон, припомни премиерът и призова хората да не вярват на лъжливи новини.

Протестите на медицинските сестри

Навсякъде в света някой нещо иска, коментира Борисов темата със заплатите на медицинските сестри. В понеделник имаше голям протест в столицата, по време на който правителството взе решение за отпускане на 200 млн. лева.

Никога не съм подвеждал медицинските сестри, категоричен е Бойко Борисов. На медицинските сестри им е дадено – през 2009 година, когато започнахме да управляваме, за здравеопазване са дадени над 2 млрд., а сега – през 2019 г. – над 5 млрд. лева, припомни премиерът.

Според премиера медицинските сестри в определени болници получават много добри заплати плюс различни добавки, но заради общото увеличение на заплатите в държавния сектор, медицинските работници също настояват за по-високи доходи. „И сега, когато всички увеличения на доходите са нагоре, всички започват да протестират и да искат повече. През април дадохме 50 млн. допълнително, държавата всяка година дава допълнително пари на Здравната каса, независимо, че тя е независима“, съобщи още премиерът.

На въпрос как автоматично повишаването на цените на здравните пътеки ще повиши заплатите на медицинските сестри, Борисов отговори, че следи „общата рамка, важно е ние да отпускаме повече пари всяка година за сектора. Оттам всички лекари и специалисти трябва да си направя своето разпределение така, че да получат по-високи заплати“.

„Помните ли какви бяха линейките, а какви са сега? Същото важи за ремонтите на сградите и апаратурата в тях. Вече няма болница без най-съвременна апаратура. Така както за военните, за полицаите, – дадохме пари“, допълни Борисов.

Премиерът съобщи още, че новоотпуснатите общо 200 млн. така ще бъдат разпределени, за да може медицинските сестри да получават по-високи заплати. „МЗ така трябва да направи лимитирането на парите, за да може сестрите да получат реално увеличение на заплатите. Така 86 млн. са дадени за по-високи заплати. Това ми обясни и министърът на здравеопазването“, каза Борисов.

“Няма такава държава”

По повод политическият проект на Слави Трифонов, Борисов заяви, че човешката глупост е безкрайна.

Да, няма такава държава, може да е и няма такова предаване. Години наред, в най-гледаното време, да си промотираш партията. На кой друг му е позволена тази безплатна реклама…, посочи Борисов и заяви, че според него политическият проект на Трифонов е замислен много отдавна, още с „Ку-ку бенд” и с „Гергьовден”.

Борисов каза, че веднъж се е чувал с шоумена и посочи: Трифонов е умен човек, той е много умен и вижда откъде идва крахът на политика.

Местни избори: Ако Фандъкова изгуби, губят софиянци

Ако има битка, тя е в смесените райони между ГЕРБ и ДПС, смята премиерът. Според него Мая Манолова няма да може да управлява без общински съветници дори и да спечели изборите. Преди изборите Мая Манолова идваше много често в кабинета ми, чувахме се много често, идваше в МС по-често, отколкото в нейния си кабинет, но като каза, че държавата я репресира, приключихме отношенията, съобщи Борисов.

БСП са като кукувици, търсят къде да снесат яйце, каза Борисов и продължи: Може ли да си партия и да нямаш кандидат за София – по-добре да има издигнат и да загуби, отколкото да нямаш кандидат изобщо.

На въпрос защо не присъства по време на парламентарния контрол, както Корнелия Нинова поиска, Борисов отговори: „Не ми е приятна Нинова, и я избягвам – тука е права. Миналата седмица ходих на парламентарен контрол и тя ми изпрати писмо, че я няма в НС, и да ѝ отговоря в друг ден. Партия, която в половината си мандат отсъства от парламента, да коментира кой ходи в парламента – абе, погледнете първо себе си и тогава коментирайте другите“, отсече премиерът.

Ако Йорданка Фандъкова загуби изборите на 27 октомври, според Борисов това ще бъде загуба най-вече за софиянци. Защото София стана толкова хубав град. Фандъкова има много опит и много години вече управлява реални структури. Можете ли да погледнете биографията на другите кандидати – какво са работили? С какъв опит приемаме, че няма такава държава и утре излъчваме премиер, попита Борисов.

Относно вътрешнополитическите отношения в ГЕРБ, Борисов отново каза, че скандалът „Апартаментгейт” е нанесъл огромни щети. Той бе категоричен, че не е взел „на ръчно управление” предизборната кампания. Колкото до бившия втори човек в ГЕРБ и основен двигател на предизборния щаб, Борисов каза: Не очаквах Цветан Цветанов толкова бързо да заговори срещу колегите си.

Колкото до избора на нов главен прокурор и единствената кандидатура на Иван Гешев, премиерът каза, че работи добре с него по отношение на борбата с корупцията и по убийства – просто не трябва да се оставя прокуратурата да работи като арбитраж – всеки сезира прокуратурата, но тя трябва да работи, а не да решава мачове. Политическите партии трябва да оставят прокурорите да си изберат когото си преценят, убеден е Борисов.

Той каза още, че изборът на Цацаров е бил добър. Мисля, че той направи успешен мандат, въпреки че на нас тогава ни се искаше повече Бойко Найденов, посочи премиерът.

По темата Терасагейт и на въпрос как Пламен Георгиев отива консул, Борисов каза, че той работи добре, умен човек е, но миналия петък му поставил ултиматум и предупредил външния министър да си оттегли жалбата срещу терасата. Нашите отношения са като работник и работодател. Каза, че е купил така апартамента – все тая, трябва да я събори. Не може човек, отнел имущество за милиони, да се разправя за една незаконна тераса, аргументира се Борисов.

Премиерът се пошегува, че що се отнася до владеенето на испански език, ще помоли Христо Стоичков да изпита Георгиев.

Република Северна Македония в ЕС

Те трябва да си направят двете исторически комисии и да ни помогнат да не ги спираме по пътя към ЕС. Ако ме питате кое е добре за България, отговорът е: много по-добре е съседът ти е да е ЕС и в НАТО.

Колегите от Македония да седнат и да се съгласят с това, което нашата историческа комисия иска, за да ни отвържат ръцете, призова премиерът, пише БГНЕС.

Цветан Цветанов след двете интервюта, които даде, не ми липсва. Не очаквах толкова бързо да излезе и да заговори срещу колегите си и партията си. Това заяви премиерът Бойко Борисов, предава news.bg.

Той разказа, че Цвета Караянчева е била възмутена от казаното от Цветанов за смесените райони. Ако в момента има битка за изборите, тя не е в София, а в смесените райони между ГЕРБ и ДПС, подчерта премиерът.

Той пожела успех на новия проект на Цветанов, но го посъветва да не му дава оценки. 

Относно обещанието на Борисов, че се отказва от политиката, щом завърши АМ "Хемус", той заяви, че очаква да отреже лентата до 5 години.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK