Румен Петков: Борисов фалира НЕК, за да си купува спокойствие от САЩ

Румен Петков, снимка: АБВ

Той оцени като най-скъпата инфраструктура в света, която строи Борисов

Убийствено за газовата ни сигурност е събитието, че всъщност от т.нар. „Балкански поток“ единственият потребител в България е „Булгаргаз“, коментира пред медиите председателят на на ПП АБВ Румен Петков.

"Борисов вчера обяви, че България е газоразпределителен център. Това е грозна лъжа, на която е способен само той. Ние сме консуматор на скъп газ. Продължавам да давам два примера. Първият е свързан с това, че газът, който преминава по „Балкански поток“ през наша територия, Сърбия го закупува на 23 лв./мВтч, ние го плащаме 30 лв./ мВтч.

Това е резултат на престъпното безхаберие и на Министерството на енергетиката, и на „Булгаргаз“, и на „Булгартрансгаз”. Тази шайка „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“, когато и да ги арестуват, все са закъснели. Те товарят българските консуматори, за да плащат огромния кредит, от който крадоха всички вкупом, за изграждането на т.нар. „Балкански поток“.

Убийствено за газовата ни сигурност е събитието, че всъщност от т.нар. „Балкански поток“ единственият потребител в България „Булгаргаз“. Тръбата минава през територията на цялата страна и не захранва нито един български град, нито едно българско предприятие. Най-скъпият газопровод в света за всички времена обслужва интересите на Сърбия, Турция и Русия, не и на България“.

Румен Петков оцени като най-скъпата инфраструктура в света, която строи Борисов.

„Изграждането на газопровода се забави с една година, както всичко, до което се допре Борисов. Газът влиза от Турция, излиза на Сърбия и в България няма свързаност. Влизат нищожни количества от Румъния. Най-скъпата инфраструктура в света е тази, която строи Борисов. Това е нещо изключително тревожно.

По доклада на Европейската агенция на енергийните регулатори има крос субсидиране с тарифата, която „Булгаргаз“ плаща на „Булгартрансгаз “. Имаме „Турски поток“, имаме неизпълнение на газопровода „България-Гърция“. Тук трябва да сме наясно, че Теменужка Петкова лъже за пореден път. Тя обяви, че газопроводът "България-Гърция" ще бъде готов на 1 октомври тази година. Няма да бъде готов“.

Петков коментира липсата на ясни аргументи за изграждането на интерконектора България-Сърбия и добави, че единственият такъв са рушветите.

„За българо-сръбската връзка: На 5 март 2010 година министър Трайчо Трайков подписа в Брюксел с енергийния секретар тогава на Европейската комисия Гюнтер Йотингер предпроектно проучване. То трябваше да приключи 2010 година и първите количества газ в България по този газопровод да потекат 2013 година. Сега сме 2021 година.

Предпроектното проучване е подписано далеч извън сроковете, които са залегнали в документа, подписан между българското правителство и Гюнтер Йотингер – месец януари 2012 година. То е на стойност 1 милиард и 300 милиона лева. „Булгартрансгаз “ през 2020 година обявява изработването на техническия проект и го оценява на 540 хиляди лева. Попитайте всеки, който е имал достъп до сектора – това е единственият случай в света, в който предпроектното проучване е три пъти по-скъпо от техническия проект. Навсякъде в света, в който не граби Борисов, изработването на техническият проект винаги е по-скъпо от предпроектното проучване“.

Според Петков, с възлагането на техническия проект на 540 хиляди лева се предрешава изборът на строителя.

„Технологията е така заложена, включително ценово, че този, който ще го строи, ще направи предпроектното проучване. Капацитетът на интерконектора „България-Сърбия“ ще е 1 милиард и 800 милиона куб. м газ. В момента с изграждането на „Турски поток“ на Киреево-Зайчар ние имаме наличен капацитет от 1 милиард и 900 милиона куб.м газ. Какво налага да сторим нов интерконектор? Нищо, освен рушветите. На фона на констатираното от Европейския регулатор крос субсидиране санкциите от Европейската комисия са неизбежни“.

В контекста на енергийната държавна политика и вчерашното решение на премиера Бойко Борисов за реакторите от АЕЦ „Белене“, Петков заяви, че Борисов фалира Националната електрическа компания заради лична изгода - за да си купува спокойствие от САЩ.

„Вчерашното решение на правителството е съсипващо за българската енергетика и за международния авторитет на България. Трябва да сме наясно, че в китайските институции, френските институции, корейските институции потресът е зашеметяващ. Борисов ги лъже три години: „Търсим стратегически инвеститор“, „Елате, запознайте се на площадката в Белене“, „Проучете технологията, проучете пазара“. Китайците, когато идваха, обикаляха Сърбия, Македония, Турция, Гърция да проучат пазара на ток. Инвестираха огромни средства“, посочи още той.

„Тези декларации, че ще местим тези два реактора от тук – там без съгласие на производителя, не стават. Ние нямаме проект на „Козлодуй“. Това означава да започнем цялата процедура отначало. Ако досега сме инвестирали в „Белене“ три милиарда, НЕК е инвестирала в „Белене 3 милиарда, милиард и половина да кажем, че е оборудването. Приемаме, че „Козлодуй“ тегли кредит и купува това оборудване. Другият милиард и половина на 31 декември се пише на НЕК и НЕК е във фалит.

Всички трябва да си дадем сметка, че Борисов фалира НЕК, за да си купува спокойствие от САЩ. Никой не е водил разговор с „Атомстройекспорт“ за глупостите, които бълва Борисов. Той обяснява, че ще се прави хибриден реактор. Кой се е съгласил? На нас ни се обяснява как първото зареждане с ядрено гориво на такъв хибриден реактор ще бъде с ядрено гориво на „Уестингхаус“. Кой ше се подпише? Кой ще бъде изпълнителят? Нито „Атомстройекспорт“ са поели такъв ангажимент, нито американската страна. Казвам го да е съвършено ясно – „Козлодуй“ се управлява от Людмил Стойков, не от Теменужка Петкова, не от Бойко Борисов“.

Румен Петков определи като абсурдно твърдението, че след 10 години ще има работещи реактори.

„Тези глупости, че след 10 години ще имаме работещи реактори, са абсурдни. Фактът, че нямаме съгласие на никой да даде гаранции, сам по себе си обяснява безсмислието на упражнението. Смисълът на упражнението е енергийната несигурност на България, енергийната мизерия българската икономика и българските граждани. Това отношение към съсипване на нашата енергетика е абсолютно методично за САЩ от времето на Иван Костов насам. Борисов шест-седем години обяснява как държавата не може да финансира блоковете в „Белене. Държавата сега, ако поеме да финансира тази измислица, която и няма как да се случи, в „Козлодуй“, какво правим“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK