Връщат ни парите на билета при закъснение на влака повече от 2 часа

Снимка: Infomreja.bg

Актуализираните правила за пътници, използващи железопътен превоз, включват по-високо обезщетение при закъснение и оказване на по-добро съдействие на хора с намалена подвижност.

Евродепутатите подкрепиха промените в правилата от 2009 г., като по този начин се гарантира предоставянето на по-добра помощ на лица с намалена подвижност, по-добър достъп за велосипедисти и по-ясни процедури за разглеждане на жалби. Освен това железопътните предприятия трябва да подобрят достъпа до информация относно правата на пътниците и да увеличат равнищата на обезщетения за пътниците при закъснение.

По-високи тарифи за обезщетения след дълго забавяне

Евродепутатите увеличиха обезщетенията за закъснения над 1 час от 25% на 50% от цената на билета. Пътниците ще имат право на обезщетение в допълнение към правото да продължат да пътуват или да бъдат пренасочени.

Пътниците ще имат право на 75% обезщетение от цената на билета за закъснение от 1 час и 30 минути и 100% от цената на билета за закъснение от повече от 2 часа.

За да се избегне блокирането на пътници в случай на изпусната връзка от многоетапно пътуване, евродепутатите посочват, че пътниците ще имат същите права на информация, помощ и обезщетение като при директно пътуване.

Евродепутатите също така отхвърлиха предложенията за освобождаване на железопътните оператори от изплащане на обезщетения в случаи на „извънредни обстоятелства“.

По-добра помощ за хора с намалена подвижност

Съдействието за хора с намалена подвижност трябва да бъде безплатно и достъпно на по-големите гари, без нужда от предизвестие.

Евродепутатите също така намалиха времето за предизвестие за нужда от съдействие на по-малки железопътни гари и уточниха отговорността на железопътната компания и управителите на гарите за пълното обезщетяване на пътници, в случаите на липса и нанесени повреди върху оборудването за придвижване.

Повече място за велосипеди

Пътниците имат право да вземат велосипеди във влакове, включително високоскоростните влакове, влаковете, извършващи превози на дълги разстояния, трансгранични и местни превози, гласи приетият текст. Новите или обновени влакове трябва да разполагат с ясно обособени пространства за превоз на сглобени велосипеди.

Еднакво прилагане на правилата за правата на железопътните пътници в ЕС

Евродепутатите също така подкрепиха по-ранното приключване на временното освобождаване, използвано от някои държави членки, за прилагането само на части от правилата за пътници от 2009 г. за вътрешните железопътни услуги. Това освобождаване трябва да бъде прекратено най-късно една година след като правилата влязат в сила.

Евродепутатите искат правилата да се прилагат и за крайградски железопътни услуги.

Следващи стъпки

Евродепутатите приеха позицията на Парламента относно преразглеждането на правата на пътниците, използващи железопътен транспорт, с 533 гласа „за“, срещу 37 гласа „против“ и 47 „въздържал се“. Преговорите за окончателния текст на законодателното предложение могат да започнат, след като Съветът на ЕС приема своята позиция.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK