Борисов разпореди ГЕРБ да не гласува внесените промени в Кодекса за застраховането

Снимка: БГНЕС

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на парламентарната група на ГЕРБ да не гласува внесените промени в Кодекса за застраховането, докато не бъдат подложени на широк обществен дебат. Това съобщиха от партията.

Промените бяха внесени от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова и касаят реда и условията за определяне на имуществените и неимуществените обезщетения при застраховка „Гражданска отговорност“.

За bTV Менда Стоянова заяви, че такъв обществен дебат е бил планиран за четвъртък в рамките на бюджетната комисия и той ще се състои. Поканени са всички заинтересовани страни.  

Проектът за изменения на кодекса вече беше приет на първо четене в пленарната зала на 25. октомври, предстои да бъде разгледан на второ.

Менда Стоянова предлага да се създаде нов член, който предвижда съпрузите, децата и родителите да получават до 20 000 лева еднократно обезщетение за претърпени неимуществени вреди за смъртта на свой близък. Същата сума се предвижда и за лица, които живеят на семейни начала с починалия, за осиновители и осиновени деца.

Брат или сестра може да получат до 15 000 лева, а до 5000 лева – по изключение други лица, които са създали емоционални отношения с починалия по време на настъпване на непозволеното увреждане, довело до смъртта.

Промените са внесени в деловодството на парламента на 1. ноември.

След съдебно решение, което разширява кръга на лицата с право на обезщетение след пътен инцидент, застрахователи предупредиха, че ако не се въведе таван на тези обезщетения, задължителната застраховка „Гражданска отговорност” ще трябва да поскъпне няколко пъти. /bTV/

 

КОМЕНТАРИ

Въведете име...13:22 - 04.11.2018
Предлагам да убия Менда при катастрофа. Обещавам да заплатя на близките и 20000,00 лв.
Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK