Борисов пристига в Рилския манастир, спряха субсидията на обителта

Снимка: Infomreja.bg

За първи път в Светата обител в хазната няма преведени никакви средства

Премиерът Бойко Борисов се очаква да пристигне в Рилския манастир днес на обяд. Причината за внезапното му посещение е липсата на държавната субсидия за Рилския манастир.

За първи път в Светата обител от години насам в хазната на храма няма преведени никакви средства, въпреки че манастирът е в списъка на ЮНЕСКО, съобщи по-рано Нова телевизия.

Финансовата криза, според игумена дядо Евлогий, е невиждана, а до дни ще бъде открита дарителска сметка, за да не се стигне до фалит. Субсидията, която манастирът трябва да получи тази година, е в размер на 597 хиляди лева. Парите са предвидени за реставрации, ремонти и поддръжка.

„До този момент ние не сме получили нито един лев от държавната субсидия, която отпуска българският парламент за Рилския манастир като паметник на ЮНЕСКО. Има решение на комисията по вероизповеданията субсидията да се продължи. Но след това се губи някъде в дебрите на нашата бюрокрация и не можем да открием какво се случва с нея”, разказва дядо Евлогий.

В манастира се опасяват, че липсата на държавна помощ може да има много тежки последствия.

„Когато един обект на ЮНЕСКО, за който съответната държава е поела ангажименти, да се поддържа, не се извършва, разбира се в такъв случай Световната организация по опазване на недвижимото културно наследство е в пълното си право да го извади този обект от своя списък, което ще бъде много жалко”, добавя игуменът.

От Дирекцията по вероизповеданията обясниха, че след промени в закона от миналата година, парите, предназначени за Българската православна църква вече се разпределят от Светия Синод. Тази година получената сума от Синода е в размер на 26 милиона лева. Оттам обаче посочиха, че въпросните средства стигат само за заплатите на служителите на църквата. Добавиха, че Синодът не е уведомяван, че от получените 26 милиона, трябва да се отделят 600 хиляди лева за Рилския манастир. И ни посъветваха да се обърнем към Министерството на финансите. Оттам обаче ни заявиха, че субсидията се предоставя на Дирекцията по вероизповеданията и тя е тази, която трябва да разпределя парите. А приходите в манастира са почти нулеви от два месеца насам.

Изправени до стената заради недостига на финанси, в манастира са кандидатствали по мярката 60/40. Одобрени са и получават облекчения за 13 работни дни от месец март. Но за да изпълнят изискванията по мярката, правят и немалки разходи.

Засега в манастира се стремят да не съкращават от персонала. Всички възнаграждения до този момент са платени с пари, останали като резерв от миналата година.

Заради липсата на държавна субсидия ще бъдат замразени редица реставрационни дейности. А чрез дарителската сметка, която ще бъде открита, в манастира се надяват да се стабилизират финансово. 

 

КОМЕНТАРИ

Ила07:08 - 03.06.2020
Това е един комерсиален бездънен гьол, с потопени и потапящи се дарителски средства. Само от събираните пари в "манастира" от туристите щеше да е в топ състояние. Но както писах, тук идват туристи, а не вярващи. Тази комерсиализирана Рилска атракция е далече от устойте на Бога.
Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK