Борисов: Суперкомпютърът ще помогне на страната ни да се утвърди като инвестиционна дестинация

Снимка: sofiatech.bg

Правителството увеличава акционерното участие на държавата в капитала на „София Тех Парк” АД

Правителството прие решение за увеличаване акционерното участие на държавата в капитала на „София Тех Парк" АД, гр. София.

С решението се дава съгласие държавата да увеличи акционерното си участие в капитала на „София Тех Парк" АД, чрез парична вноска на обща стойност 20 046 913 лева.

Суперкомпютърът ще помогне на страната ни да се утвърди като инвестиционна дестинация. Той ще бъде от голяма полза за IT компаниите и специалистите, за целия български бизнес и научните среди. Затова на днешното правителствено заседание взехме решение за увеличаване на акционерното участие на държавата в капитала на „София Тех Парк“ с над 20 милиона лева. Средствата ще се използват за придобиване и експлоатационни разходи на суперкомпютъра, както и за строителството на сградата, в която той ще се намира. Българското правителството ще продължи да работи за модернизацията на страната. Ние сме една от осемте държави, в които ще бъдат изградени новите суперкомпютъри в ЕС.

Това коментира премиерът на днешното заседание на МС.

Средствата от увеличението на капитала ще се използват от „София Тех Парк" АД целево, за покриване на съответните „общи разходи за собственост“, включващи разходи за придобиване и експлоатационни разходи, чрез закупуване на „суперкомпютър с производителност от порядъка на петафлопс“ (Суперкомпютър).

С постановление на Правителството средствата в размер на 20 046 913 лв. ще бъдат осигурени по бюджета на Министерството на икономиката за 2020 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK