Борисов предложи Екатерина Захариева за правосъден министър, гласуват кандидатурата й в петък

Екатерина Захариева, снимка: Infomreja.bg, архив

Премиерът Бойко Борисов представи пред министрите преди днешното заседание на Министерски съвет Екатерина Захариева като кандидат за министър на правосъдието, съобщи Оffnews.bg. Захариева е началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев.

"Така, както бяхме декларирали, събрахме се лидерите на Реформаторския блок и на ГЕРБ. Многократно съм казвал, че когато се избира министър, трябва да бъде направено в този формат. След това направихме среща с двете подкрепящи партии – АБВ и патриотите. Те също декларираха своята подкрепа. Така че сме се спрели на Катя Захариева. Като свърши Министерският съвет, ще отидем с нея и колегите в парламента. Ще я срещнем с парламентарните групи. Надявам се до петък да приключим с процедурите", заяви пред медиите Бойко Борисов.

Новият министър ще бъде избран в петък. Именно тогава парламентът ще гласува официално оставката на Христо Иванов и депутатите ще могат да подкрепят или да се противопоставят на избора на Захариева, пише News.bg.

Отлагането на гласуването в пленарна зала от днес за първа точка в петък стана, след като лично премиерът Бойко Борисов дойде, придружен от Екатерина Захариева, в Народното събрание и събра на среща ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ.

"Отложихме гласуването за петък за министър, за да може г-жа Захариева да се срещне с всички парламентарни групи, които очакваме да ни подкрепят. Искаме всички да са убедени в това, което г-жа Захариева предлага и в нейната работа после да няма спънки и недоразумения", обясни пред журналисти в кулоарите на парламента Борисов. Той разказа по-подробно и как е дошло решението да предложи именно Екатерина Захариева, но специално уточни, че министри не се избират от него.

"Сутринта проведохме съвещание с лидерите на РБ и ГЕРБ. Заедно разгледахме доста кандидатури и търсихме профил на човек, който да има административен опит, да продължи започнатото от съдебната реформа. Аз съм работил с нея и знам нейния административен опит, знам и характера ѝ и заедно с всички колеги стигнахме до извода, че тя би се справила. После поканихме Каракачанов и Борислав Борисов от АБВ, които също декларираха, че биха подкрепили такава кандидатура".

Точка първа в петък ще е гласуването на новия правосъден министър. Екатерина Захариева била разпознаваема фигура, коментира от своя страна заместник-председателят на ГЕРБ Цветанов. Премиерът е преценил, че тя може да се справи с това предизвикателство, обясни в кулоарите на НС той след срещата с нея, премиера Бойко Борисов и други формации.

ГЕРБ се нуждае от сериозен, силен партньор, така той отговори на изявлението на Радан Кънев, че Захариева е номинирана поради липса на други кандидати за поста на Христо Иванов. Подобни изказвания, по мнението на заместник-председателя на ГЕРБ, не заслужавали коментар.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK