Борисов пред Дъ Гардиън: Няма по-добро място за живеене от ЕС

Снимка: МС

В момент, когато някои политици в Централна и Източна Европа печелят от враждебност към Брюксел, Бойко Борисов поема различен път, като се стреми да спечели полза от Европа чрез чар и ласкателство.

"Аз бях по целия свят и мога да кажа, че няма по-добро място за живеене от ЕС", каза той по време на неотдавнашно интервю с Guardian в София.

Той внимава да не критикува никой от европейските си колеги. Дори Тереза ​​Мей, която е разочаровала много лидери на ЕС след две години на Brexit назад и напред, получи положителна оценка. 

- Видях се с Тереза, тя наистина поставя всичките си усилия, за да изложи аргументите си на всички онези други 27 членове, които тя е оспорила. Не бих искал да съм в нейното положение по това време. Но тя се бори и се бори трудно. 

Запитан за различните виждания за бъдещето на Европа, представен от французина Емануел Макрон и унгарския Виктор Орбан, Борисов отказа да критикува идеята на Макрон за прогресивен, интегриран континент или за модел на Орбан на Европа на силни суверенни нации. „Имаме българска визия. Има някои аспекти на нашата визия, които съвпадат с визията на Макрон или Орбан и други, които не го правят", каза той.

Отговорите на Борисов отразяват ловката политика да не се нарушава никой от европейските му партньори, да се избягва антибрюкселската реторика и предпочита да подчертае ползите, които европейската интеграция е донесла на България след присъединяването й към блока през 2007 г.

Иван Кръстев, български политик: "Бойко иска да бъде най-добрият приятел на всички. Той иска да чуе всички страни, да ги накара да повярват, че той е взел тяхната страна."

Този внимателен чар и желание да се отхвърлят означава, че Борисов се възприема положително в Брюксел, където мнозина предпочитат да пренебрегват въпроси, свързани с корупцията и върховенството на закона в страната. "Той не е човек, който блокира нищо", каза източник. - Но той ще се опита да покаже колко е трудна ситуацията за страната му, макар и да не казва на глас: „И затова трябва да ни дадеш повече пари.“

Борисов, бивш пожарникар и бодигард, има земен чар на човек, който му помогна да остане на мястото на министър-председателя за по-голямата част от последното десетилетие.

През 2013 година той подаде оставка след протести заради високите разходи за енергия и раздразнението от възприеманата корупция. Полицията се сблъска с протестиращите и Борисов заяви, че не може да понесе кръв по ръцете си. Но той отново се върна като министър-председател година по-късно. В интервюто той говори за премиерския си пост, твърдейки, че няма жажда за власт и е по-скоро мъченик на каузата.

„Никога не съм предполагал, че ще правя това, което правя сега. Това е труден живот, за да бъда честен. Когато се питаше дали правителството прави правилното нещо, аз се отказах от властта. Но тогава имахме избори и хората отново избраха нас, така че какво да правя? "

Той използва скромния си произход както за вътрешното потребление, така и за политическите събирания на високо равнище. На една европейска среща на върха миналата година италианският премиер Джузепе Конте размаха акредитацията си като професор по право, за да се оплаче от начина на преговорите. "Ами аз бях пожарникар и това не е начинът, по който преговаряте", отговори Борисов.

Той настръхна, когато го попитаха за "GP-gate ", корупционен скандал, в който български и румънски журналисти разкриха как се използват парите на ЕС без публичен надзор, и се съсредоточи върху собственото си време за бързо реагиране на новини от полицията, която задържа журналистите.

- Можете ли да си представите, ако офисът на Тереза ​​Мей беше получил сигнал от някакъв уебсайт по това време: дали тя също би призовала правоохранителните служби да реагират?

Той се разгневи на въпроси за корупцията и отблъсна „идиотското твърдение“, че не е отворен за въпроси от критични местни медии. “Няма нито една медия, която да не е направила интервю с мен, и няма тема, която да не са ми разказали”, каза той.

Независими местни журналисти твърдят, че медийният пазар е доминиран от олигарси, които са поне в приятелска коалиция с правителството, докато Репортери без граници са класирали България на 111-о място в своя индекс за свобода на печата миналата година, най-ниската в която и да е държава-членка на ЕС. Проблемите с корупцията бяха изтъкнати в седмиците след интервюто, когато заместник-председателят на партията на Борисов подаде оставка заради обвинения, че е купил луксозен апартамент на силно намалена цена.

Въпреки всичко Борисов получава кредит за това, че не причинява главоболия на Европейската комисия в момент, когато отношенията са обтегнати с Полша, Унгария и Румъния. "България се възползва от влошаването на ситуацията в Румъния", заяви един висш дипломат, като твърди, че страната е "направила много усилия", за да се доближи до нормите на ЕС.

Борисов трябваше да поеме внимателна линия между западните си партньори и Русия, като много политически сили в страната благоприятстваха за по-тесни връзки с Москва, като се позоваха на дълга история на топлите отношения. България е една от малкото страни в ЕС да не експулсира всички руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания през опита за убийство на Скрипал миналата година, нещо, което изглеждаше особено странно, когато стана ясно, че един от руските агенти, замесени може да са били в България около времето, когато местен търговец на оръжие е бил отровен преди четири години.

Запитан дали Русия е стратегически партньор или стратегическа заплаха за България, Борисов отново се отказа. - Въпросите ви винаги са дихотомии - оплака се той. „Би било абсолютна грешка да се твърди, че Русия е враг или заплаха. В същото време моето правителство и политическа партия са 100% приведени в съответствие с европейските атлантически организации. ”

Това беше класически Борисов, който винаги внимаваше да не обиди. "Той смята, че трябва да поеме всички позиции едновременно", каза Кръстев. "Той е по-проамерикански, про-руски и проевропейски от всеки друг."/ https://www.theguardian.com/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK