Борисов посети Банско, Гоце Делчев и Симитли, подмина Благоевград

МС

Борисов подчерта успешното ни справяне с пандемията

„Много внимателно управляваме пандемията, за да може да работи бизнесът. Затова и туризмът в Банско функционира“, заяви министър-председателят Бойко Борисов при посещението си в града. Премиерът отбеляза, че за развитието на областта в последните 2 години от различни програми са осигурени близо 20 милиона лева. „Хората в Банско го заслужават, направен е и площадът, улици и главни пътища“, каза още министър-председателят. Борисов изтъкна, че със създадената адекватна организация чрез заповедта на министъра на здравеопазването, българският туризъм ще преодолее трудностите на пандемията.  

По време на посещението на премиера Борисов в Банско стана ясно, че днес в града пристигат 2000 антигенни теста, които ще са в помощ на бизнеса и на гостите на курорта. „С постановление на Министерския съвет бяха отпуснати 15 милиона за осигуряване на антигенни тестове за цялата държава. Навсякъде, където има нужда, чрез системата на РЗИ, те се доставят“, посочи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който бе заедно с премиера Борисов в Банско.

„Разполагаме с необходимия ресурс, защото приходните агенции работят много добре и така реализираме всички тези огромни плащания. 15 милиона бяха осигурени за тестове, но и 15 милиона лева за дезинфектанти, 30 милиона - за ремдесивир, с който медиците лекуват българските пациенти с COVID-19“, акцентира министър-председателят Борисов. Премиерът изрази убеденост, че след като Европейската агенция по лекарствата одобри втора ваксина срещу новия вирус, у нас ще бъде организирана успешна кампания по имунизацията. „Вярвам в лекарите и медицинските сестри, мисля, че ще се представим добре“, категоричен бе премиерът Борисов. 

В рамките на посещението си в Банско, министър-председателят се увери лично в резултата от отпуснатите от правителството близо 7 млн. лв. само за изминалата година за ремонти на уличната мрежа в Банско. С част от финансирането наскоро бе завършен околовръстният път на града, с което ще се облекчи трафикът и ще се осигури директен достъп на туристите до кабинковия лифт. Продължава активното развитие и на други инфраструктурни проекти в града, с които още повече се подобряват условията в Банско.

Изпълнихме обещаното, за да осигурим скъпоструваща апаратура, която спасява човешки животи, заяви министър-председателят Бойко Борисов в рамките на посещението му в МБАЛ „Иван Скендеров“ в  Гоце Делчев. През изминалата година правителството отпусна 600 000 лева за лечебното заведение за закупуването на ангиограф за отделението по „Кардиология“. Така на пациентите от Гоце Делчев и от съседните общини ще бъде на разположение най-модерната техника за диагностика и терапевтични процедури за лечение на коронарните кръвоносни съдове. Премиерът Борисов предложи на кмета на Гоце Делчев Владимир Москов да проучи възможностите за разширяване на болницата и изрази готовност правителството да отпусне допълнителни 1,5 млн. лв. за друга необходима апаратура за лечебното заведение. Министър-председателят изтъкна подкрепата на държавата не само за големите градове, но и за малките населени места в страната. 

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който също беше на място с премиера Борисов, изтъкна, че в България ваксинираните са вече  общо 11 200, като днес в болницата в Гоце Делчев ще бъдат ваксинирани още 30 души. Здравният министър категорично опроверга твърденията, че ваксините няма да стигнат. „Говори се, че ваксините няма да стигнат за българските граждани, очакваме като дойде ваксината на Астра Зенека – още 4,5 милиона ваксини, които ще стигнат за още 2,5 милиона български граждани. Първата доставка е 500 000 дози, така че няма никаква опасност да не стигнат“, посочи министър Ангелов. „Ваксинирате и се подготвяте, дойдат ли вече големите количества ваксини, да може масово да измунизираме -  безплатно и по желание“, заяви от своя страна премиерът Борисов. 

Министър-председателят напомни и за финансовата подкрепа, която правителството отпуска за българските пенсионери в пандемията. От вчера е започнало изплащането на добавката към пенсиите от 50 лева за този месец, като за целта правителството отпуска по 106 млн. лв. месечно. 

„В тази пандемия спасението на държавата в следващите една-две години е и най-непримиримите врагове и опоненти да работят заедно, за да се измъкнем от кризата. Шансът да се запазим е единството, защото съединението прави силата“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на посещението си в Симитли, където бе посрещнат от кмета на града Апостол Апостолов и от кметове на населени места от региона, избрани с различна политическа подкрепа.

Премиерът Борисов подчерта, че във времето на финансова, икономическа и здравна криза, причинени от COVID-19, трябва да сме максимално солидарни. Добрите икономически резултати на страната ни, които бяха поддържани в последните години, позволяват правителството днес да оказва необходимата подкрепа и на гражданите, и на бизнеса, категоричен бе министър-председателят. 

В Симитли премиерът Борисов разгледа на място изградените нови стадион и многофункционална зала с 600 места за редица видове спорт на закрито, до които са разположени административна сграда и плувен басейн. Наред с това в региона с финансовата подкрепа на правителството се работи по редица проекти. „В момента няма село в общината, в което да не се правят улици за стотици хиляди левове, мащабни пространства, площадки, паркове, детски градини“, подчерта кметът на Симитли Апостол Апостолов.

Само за изминалата година правителството отпусна на община Симитли близо 5 млн. лв. От тях 2 млн. лв. са предназначени за ремонт на улици на територията на общината. Близо 1 млн. лв. са одобрени за аварийно-възстановителни работи по изграждане на подпорна стена, а още 1,1 млн. лв. бяха отпуснати за почистването, реконструкцията и укрепването на няколко дерета в града. В края на годината кабинетът одобри и трансфер в размер на 800 000 лева за ремонт, обзавеждане и оборудване на два центъра за настаняване от семеен тип за лица с умствена изостаналост с капацитет 30 места.

При посещението си в училището в Симитли, преподаватели заявиха пред премиера Борисов, че приветстват двойното увеличение на възнагражденията им, което бе постигнато в рамките на мандата на правителството. Над 1 милиард лева бяха вложени и в подобряването на образователната инфраструктура - саниране на училища, ремонти, подмяна на оборудване. Същият процес на обновяване протече и със сградите на детските градини. 

„Повишение на заплатите се предвижда и за преподавателите във висшите училища. А сега работим за следващите 4 години и в здравната система да се получават по-високи доходи“, отбеляза премиерът Борисов. Министър-председателят акцентира, че ежемесечно продължава изплащането на допълнителните средства от държавата за медицинските екипи на първа линия в битката с COVID-19, както и подкрепата за най-уязвимите български граждани - пенсионерите. 

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който бе заедно с премиера, добави, че ваксинацията срещу коронавируса у нас протича успешно, а от другата седмица ще има възможност да започне имунизацията на учителите, които желаят да им бъде поставена.

„За радост броят на оздравелите от коронавируса всеки ден трайно се увеличава, все по-малко са пациентите в интензивните структури, изписват се повече българи и то при най-меките мерки“, каза още премиерът Борисов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK