Откриват отсечката Покровник - Полигона на АМ "Струма", разкопките са преместени

Изграждане на кръговото движение

Година след като премиерът Борисов посети археологическите разкопки край Покровник, предстой откриване на новата отсечка.

Тази седмица се очаква отново министър-председателят да пристигне в Благоевград, този път не заради недоволството на хората, а заради откриването на отсечката от село Покровник до местността Полигона край Благоевград.

Преди дни само за 24 часа бе изградено кръгово движение точно на метри от бензиностанцията при Полигона, което ще е връзка между Е-79 и новостроящата се магистрала „Струма“.

По план до края на април бяха преместени ценните археологически обекти – банята и светилището, от древното селище Скаптопара.

Отново по проект се очаква да бъде изграден комплекс край магистралата, който да бъде посещаван от преминаващите, които искат да видят намерените ценности миналата година по това време.

Скаптопара изкара на улицата множество хора, които бяха против „погребването“ на откритията от магистралата. Казусът се оказа доста сложен, защото трябваше да се премести отсечката, която преминаваше точно през разкопките. Компромисният вариант бе взет след множество разговори, а при последния министърът на културата – Бойл Банов, вече бившия шеф на АПИ – инж. Глосов, кметът на Благоевград – Атанас Камбитов, както и представители на инициативния комитет „Да спасим Скаптопара“ решиха да бъдат запазени най-ценните открития и да бъдат консервиране на същото място, където са открити, но въпреки това магистралата да премине, така че да не засегне разкопките.

Днес се очаква Борисов да пристигне в Благоевград на среща с кметовете в областта като част от предизборната кампания.

 

Борисов на Скаптопара през април 2018
Борисов на Скаптопара през април 2018
Борисов на Скаптопара през април 2018
Протест в защита на селището
Довършителни работи по новата отсечка
Довършителни работи по новата отсечка
Довършителни работи по новата отсечка
Довършителни работи по новата отсечка
Довършителни работи по новата отсечка
Разкопките към настояще преди преместването на обектите
Среща в общината с инициативния комитет

КОМЕНТАРИ

Тошо17:10 - 14.05.2019
Хубаво е да има магистрала. Очакваше се когато тя стигне до Благоевград , да има инвестиции , но това не се случи. Напротив затвориха се много предприятия и млади хора заминаха за София и чужбина. С новата магистрала трафика от пътуващи ще подминава града и това ще рефлектира на бизнеса и най вече търговията. До сега тъгуващи спираха по големи вериги, други магазини и заведения и харпаха по някой лев. С пускането на магистралата всичко приключва.
ВЕРА12:46 - 12.05.2019
Трябва да минете курс за ограмотяване! ПредстоЙ?!!!
Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK