ВСС отхвърли предложението за нова процедура. Предстои ново гласуване само за Иван Гешев

И днес събитието преминава на фона на протести и контрапротести

Висшият съдебен съвет (ВСС) отхвърли с 20 на 4 гласа предложението на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов за започване на нова процедура за избор на главен прокурор. Това означава, че предстои ново гласуване на единствената кандидатура на Иван Гешев, информира Свободна Европа.

ВСС днес разглежда върнатия от президента Румен Радев избор на Иван Гешев за главен прокурор. И днес събитието преминава на фона на протести и контрапротести, придружени от масирано полицейско присъствие.

Още с неговото начало членовете на ВСС започнаха обсъждане на евентуалните следващи стъпки – дали да бъде започната нова процедура по избор на главен прокурор или да бъде прегласуван изборът на Гешев.

„Длъжни сме да инициираме нова процедура за главен прокурор“, заяви председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Той каза също, че пленумът на ВСС трябва „да чуе“ думите на президента и да не превръща неговата роля в „нещо като нотариат, който слага печат и заверява решенията“.

Главният прокурор Сотир Цацаров призова колегите си в съвета да пристъпят към гласуване за това дали да бъде започната нова процедура по избор на главен обвинител или настоящата да продължи.

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов, който председателства ВСС, каза, че нова процедура може да се започне само след повторно негативно гласуване.

„Повторно означава същото предложение, не различно предложение... Повторно в случая на конституционната разпоредба означава и защита на кандидата", каза Кирилов.

Последва гласуване, в което 20 от членовете на ВСС подкрепиха прегласуването на единствената кандидатура на Иван Гешев, а само четирима от тях бяха за започване на нова процедура.

Как се стигна дотук

На 24 октомври след продължило повече от 10 часа излушване, което също се проведе на фона на протест и контрапротест, Гешев бе избран с 20 гласа „за“ и 4 „против“ за нов главен прокурор.

Президентът Румен Радев върна процедурата във ВСС с мотива, че издигането на един кандидат я е лишила от „състезателност“ и „отнема от престижа и легитимността на бъдещия главен прокурор“.

За разлика от предходното гласуване, когато пред сградата на ВСС бяха допуснати само хора, подкрепящи единствения номиниран за главен прокурор, този път там се провежда протест против избора на досегашния заместник на Сотир Цацаров. Подкрепящите Иван Гешев, които както в края на октомври отново са организирани от агенция „ПИК“, този път се събират встрани от сградата на съвета. /Свободна Европа/.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK