Борисов отваря резерва за коронавируса, болниците осигуряват допълнителни легла

Снимка: Пиксабей

Грипът го приемаме за нормално, доверете се на лекарите, каза Борисов

Премиерът Бойко Борисов нареди да се отвори Държавният резерв, за да се осигурят 100 000 литра спирт за аптеките заради истерията заради коронавируса.

"Маски, китове за изследване на вируса - каквото трябва да се осигури. Имаме фонд за бедствия и аварии от 77 млн.лв., който може да се ползва незабавно, 50 млн.лв. сме готови да вложим за всички мерки, за да не се политизира коронавирусът", каза премиерът Бойко Борисов.

На извънредно заседание на Министерския съвет, свикано от премиера заради коронавируса, мерките се обсъждат от министри, представители на Кризисния щаб, лекари.

Премиерът поиска да се осигурят допълнително легла и в болниците. "Пирогов ще отдели цяла сграда с 40 легла, Александровска болница ще закрие Кожната клиника и ще даде 70 легла и 15 реанимационни, ВМА закрива временно психиатрията, за да даде още 50 легла", отече проф. Венцислав Мутафчийски, шеф на щаба.

"Призовавам хората да не се поддават на паника, изкупуват се хранителни продукти. Обсъдихме с Гърция, че там хиляда умрели от другия грип и двама заразени от другия вирус, а има паника", каза Борисов.

"Грипът го приемаме за нормално, доверете се на лекарите, на експертите, извън политиците, които говорят - професори, доктори, всички са тук", добави премиерът.

Той нареди още да се дава брифинг за обстановката в страната в 8 ч. и в 17 ч., ако трябва и на обяд. "Ако трябва и на обяд брифинг, нареждате се докторите и обяснявате, обяснявате...", добави премиерът.

Относно това дали ще се отменят обществени прояви, проф. Мутафчийски докладва, че те не се препоръчват, но не е заради коронавируса, а заради грип B, но няма причина за отлагането им.

Борисов възкликна: "Като кажете, че е заради грип B, те ще кажат - крият коронавируса".

 

Премиерът съобщи, че в щаба влиза и министърът на икономиката, чиято цел е да води разговори с производители на спирт, маски и други.

Допълнителните мерки, които са предприети от щаба, са следните: Допълнително се изследват вече изследвани проби в други лаборатории, за да е сигурно, че няма положителен вирус, в изследването се включват още две лаборатории - Варна и Стара Загора, в списъка за въздържане от пътуване, освен от Китай, се включва и Италия, започва проверка на това дали има други големи групи на деца и други в засегнатите страни.

Здравният министър Кирил Ананиев пък е изпратил технически указания до лекарите как да дават болнични за 14 дни карантина.

Лекарите бяха категорични, че няма регистриран случай на коронавирус в Бългрия.

"Аз съм сигурен, че няма да се разминем без това, но трябва да се успокоят хората", каза премиерът и заръча щателни проверки навсякъде.

А в тази връзка се сети и попита: "Всеки ден има делегация. Вие проверявате ли ги? Те ме прегръщат, аз ги целувам", каза той./ https://news.bg/

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd