Банов от Благоевград: Запазваме 2/3 от "Скаптопара", продължава строежът на "Струма"

Снимка: Infomreja.bg

Край на сагата „Скаптопара“ и строителството на магистрала „Струма“, в чиито граници навлиза археологическият обект.

2/3 от обекта ще бъдат запазени, облагородени, консервирани и превърнати в археологическа дестинация, също така към него ще има и два входа.

Това обяви на среща в Община Благоевград министърът на културата Боил Банов. Срещата бе иницирана от комитета за запазване на археологическото селище. На събитието присъстваха кметът на Благоевград – Атанас Камбитов, председателят на УС на АПИ - инж. Светослав Глосов, членът й инж. Дончо Атанасов, областният управител Бисер Михайлов, представители на Регионалния исторически музей и други.

Министър Банов похвали както самия кмет, така и комитета, ръководен от Лазар Андреев.

Инициативата е дело на инициативния комитет. Чест им правят всички усилия, които полагат, за да запазят културното наследство от миналото.

Взехме няколко ключови решения, които мисля, че са и устойчиви, свързани със запазването на обекта, строежа на магистралата, което е немаловажно за развитието на целия регион и страната.

Министерството на културата ще връчи още утре заповедта на АПИ, за да стартират на практика проект по съхраняване на откритите основни ценности на 2/3 и съхраняване на целия обект. Проект за пренасяне на около 20 метра, така че целият обект да бъде съхранен с ключовите в него места.

Продължава строителството на магистралата след това. Докато АПИ е там, ще осигури на археологическия обект охрана, след това кметът Камбитов пое задължението да осигури охрана.

Другата инициатива идва от експерти от НИМ, които ще вземат точки, за да определят границите не само на откритите разкопки, а и на целия хипотетичен обект, за да могат да продължат и археологическите разкопки във всички посоки. Ние в крайна сметка не можем да бъдем сигурни дали няма да излязат и още интересни находки.

Кметът пое още един изключително сериозен ангажимент – да започне публични консултации за изготвяне на задание заедно със съюза на архитектите, заедно с археолозите и всички останали специалисти за изработване на един сериозен проект за дългосрочно социализиране на обекта. Междинно ще продължат и разкопките.

Договорихме и още нещо важно – този проект, който ще се разработи публично, ще касае със сигурност поне два входа за обекта – единият е през детелината на Зелен дол, но ще има и слизане от магистралата, за да има възможност и преминаващите туристи да се запознаят с обекта.

Мисля, че Благоевград го чакат хубави дни!

Министър Банов каза, че не е имало разговор, в който кметът да не е поставял на първо място интересите по отношение на този обект, интересите на гражданите.

Финансирането за продължаването на разкопките ще бъде от Министерството на културата, което вече е подсигурено, и от регионалното министерство.

„Оформя се един уникален район на Югозапада с изключителни обекти – Скпатопара и Мощанец. Говорим за сериозно развитие на културно равнище“, допълни Банов.

Инженер Глосов сподели: Тези 6 месеца, които изгубихме като строителство на магистралата, ще бъдат наваксани от строителя, но няма да е толкова лесно. Работим по проекта за изместване в сервитута на пътя. В наш интерес е това да стане максимално бързо.

Лазар Андреев от инициативния комитет изказа задоволство от дискусията и поясни:

Изместването на магистралата беше първоначалната идея, за която бяха предвидени от инициативния комитет 5 милиона, оказа се, че документите посочиха 27 милиона. За изместването на гробницата в центъра на Покровник – това означаваше, че останалата част на обекта ще бъде унищожена. Настоящето решение – да се запазят 2/3 от мястото и да се преместят на 20 метра по-нагоре гробницата, черквата и банята, нас ни устройва. Изместването ще бъде направено от компетентни хора, така че да не личи.

Кметът Камбитов благодари на министър Банов и на всички участници в срещата и ползотворната дискусия.

„Ще се постараем да изградим цялостен работещ проект – с паркинги, инфраструктура, да обхванем околните населените места. Ще търсим национално финансиране по оперативни програми, а защо не и частично финансиране от „Фонд на фондовете“, каза градоначалникът.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK