Банско чака тестване, Борисов: Тестове няма!

Снимка: Infomreja.bg

Знам, че се молим като циганета - каза премиерът за тестовете

Поръчали сме 1 млн. теста за диагностициране на COVID-19, но тестове няма.

Това заяви премиерът Бойко Борисов днес на извънреден брифинг в Министерски съвет.

Въпреки заявката на премиера от вчера, че започва масово тестване в Банско – такова и днешния ден не бе осъществено.

Именно вчера премиерът каза:

„Приемаме, че Банско е едно огнище. Хората там изстрадаха много – бяха затворени 14 дни. Днес се създава организация масирано с бързите тестове, които могат да ни свършат работа, защото те показват имаш ли антитела, и така ще можем да разберем колко от хората там като немалък град с много влизащи и излизащи от него заради туризма, ще ни даде една много ясна картина за тази цел“.

Вчера стана ясно, че полицаите, пожарникарите, личните лекари, СПО, част от ОбА, които винаги са били на работа, част от учителите, ски учителите, хотелските комплекси, планинските спасители и всички останали, които са имали усилени контакти ще бъдат част от представителната извадка от 1000 теста. Ще се тестват и жители с опасения за контакти с хора, проявили симптоми.

Медицински център „Свето Благовещение“ обаче, където трябваше да бъдат изпълнени списъците с лицата, подготвени от личните лекари в града, остана празен.

Много от местните предприеха самоинициатива и отидоха в частна лаборатория в Разлог, където за 35 лв. се тестваха с бързите тестове.

Вчера личните лекари споделиха, че веднага след изявлението на Борисов, телефоните им прегрели с пациентски въпроси кой ще бъде тестван, кога и как.

Вчера следобед или днес сутринта се очакваше да започне тестването, което така и не се осъществи.

А на брифинга си министър-председателят уточни още, че е възложил на индустрията у нас да произведе четчиците за взимане на проба, а целта ще бъде държавата ни да направи бартер.

„Испания и Чехия се съдят с Китай, където ние щяхме да поръчаме 1 млн. бройки от тези тестове. Добре, че ги спряхме. Бърз тест, който да е надежден в момента няма. С натиск може да ме накарате да похарчим 20-30 млн. лв. Те не могат да доставят 1000, ние чакаме милион“, коментира премиерът.

Борисов заяви, че се поръчват тестове на дребно – от 1000 до 5000 бройки. Намерението на държавата е да се тестват около 20 хил. души на ден, но физически тестове няма.

„Знам, че се молим като циганета, не само аз – премиери и президенти на най-големите държави се молят и търсят тестове, казвам циганета в хубавия смисъл на думата“, добави министър-председателят.

А от Гражданския инициативен комитет в Банско категорично отказаха да се съгласят, че масово тестване означава 1000 от почти 10 000 жители на Банско, затова те продължават да настояват името на курорта да бъде изчистено чрез доказателството – масов скрийнинг.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK