Борисов: Нулева е миграцията на нашата граница

Снимка: МС

"Българските граждани да са спокойни, че нашите моряци и граничари са си на поста"

„Нулева е миграцията в момента на нашата граница. Нищо не е по-различно отпреди една, две, три години. Българските граждани да са спокойни, че нашите моряци и граничари са си на поста“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред медии в Пловдив по повод обстановката в Сирия и ситуацията с мигрантите на територията на Турция. Премиерът подчерта, че няма заплаха за България от нова мигрантска вълна.

Министър-председателят Борисов отбеляза, че вчера вътрешният министър е бил на място на българо-турската граница, а днес вицепремиерът и министър на отбраната ще огледа с хеликоптер района над гръцката граница, защото там е основното напрежение в момента.

„Няма нормален човек, който да разреши със сила да се действа срещу жени, деца“, изтъкна премиерът Бойко Борисов. Той посочи, че хуманитарната криза в критичните райони на Сирия в момента е жестока. „Близо един милион хора, семейства живи като нас, деца, нямат вода, храна, времето е студено и затова те бягат от зор“, добави премиерът Борисов.

Той припомни, че вчера е провел телефонни разговори по темата с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, с гръцкия и хърватския премиери – Кирякос Мицотакис и Андрей Пленкович, тъй като два пъти е разговарял с външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу и два пъти с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Българският министър-председател акцентира, че страната ни вчера е взела решение да подкрепи Турция в НАТО и е била една от най-настоятелните страни по темата.

„Но ние обичаме нашите съседи Гърция и искаме всячески да им помогнем. Не съм оторизиран да говоря от името на ЕК, но огромни парични средства в момента се пренасочват към Червения полумесец за справяне с хуманитарната криза“, обясни премиерът Борисов.

Министър-председателят заяви пред медиите в Пловдив, че се подготвя голяма среща в България, на която да се вземат решения относно ситуацията в региона.

„В понеделник ще отида с Ердоган да договоря и неговите условия, за да решим дълготрайно този процес - и с връщането на мигрантите, и с военните действия в Сирия, и с тази хуманитарна криза, и с намесата на НАТО“, посочи премиерът Борисов. Той акцентира, че следващата седмица трябва да се направи всичко възможно много бързо в рамките на сряда-четвъртък най-късно, Турция да се захрани с необходимите средства, за да може отново да се грижи за бежанците.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK