Премиерите Борисов и Мей: Европа трябва да остане ангажирана със Западните Балкани

Бойко Борисов и Тереза Мей, снимки: МС

Министър-председателят Тереза Мей потвърди пред премиера Бойко Борисов, че темата Балкани няма да слезе от дневния ред на Великобритания. На среща днес двамата обсъдиха подкрепата на европейските държави за свързаността в региона, сътрудничеството в областта на сигурността и противодействието на тероризма.

Великобритания разбира важността на Западните Балкани и приветства извеждането на въпроса за свързаността във фокуса на усилията на европейските държави, каза Тереза Мей. Тя подчерта ролята на премиера Борисов и на Българското председателство за фокусирането на вниманието на ЕС върху обвързаността между развитието на региона и стабилността в Европа.

Британският премиер посочи, че независимо от Брекзит, ангажираността на Лондон към страните от Западните Балкани ще остане и ще продължат усилията за надграждане на постигнатото. През следващия месец британската столица ще приеме лидерите на държавите от Берлинския процес, за да се обсъдят различни аспекти на сигурността, изтъкна Мей.

„За нас стабилността и сигурността на Балканите е много важна тема. Като работим съвместно ще постигнем много повече и организирането на тези две събития на високо равнище  - в София и Лондон, показва, че сме способни да го правим“, каза Тереза Мей.

Премиерът Борисов посочи, че като страна от региона и в същото време част от Европейския съюз, България ще продължи да подпомага развитието на държавите от Западните Балкани и установяването на добросъседски отношения между тях. „Това е правилният път и Вашата ангажираност по темата, както и позициите на колегите от Европейския съвет ми дават повече увереност, че ще успеем да направим процеса необратим“, каза министър-председателят.

По време на двустранната среща беше отбелязано и отличното сътрудничество между България и Обединеното кралство в сферата на сигурността. „Очевидно напускаме ЕС, но не и Европа. Ще работим за сигурността на цяла Европа. Това е една от областите, в които ние държим да запазим и развиваме сътрудничеството с партньорите ни“, каза британският премиер.

Тя благодари за личната ангажираност на министър-председателя Борисов за отличните двустранни отношения в тази област. Премиерът Борисов посочи, че съвместната работа трябва да продължи, особено в противодействието на тероризма и организираната престъпност. „Не мисля, че някой в Европа се съмнява, че трябва да бъдем още по-сплотени с Великобритания в това отношение“, коментира българският премиер.

Борисов посочи също, че ЕС трябва да обърне по-голямо внимание на охраната на външните граници. По думите му, с повече политическа воля може да се постигне много по-голяма ефективност на огромните средства, които се отделят за справяне с миграционния проблем, и да има безспорни резултати, които да се почувстват от европейските граждани.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK