Борисов: Но нито в концесията, нито в плана фигурира изграждането на втори лифт

Снимка: Infomreja.bg

Необходима е много силна бърза външна политика по отношение на мигрантския поток към Европа. Така министър-председателят Бойко Борисов коментира пред журналисти в Брюксел актуалния спор в Европейския съюз относно мигрантските квоти. Премиерът, който участва в редовното заседание на Европейския съвет посочи също, че границите на Съюза трябва да бъдат силно охранявани „както навремето между Западен и Източен Берлин“. По думите му, тези, които от бягат от войната, ще бъдат приемани в европейските държави, а тези, които по икономически причини мигрират, следва да бъдат спирани и приемани там, където са искани. По въпроса с регулирането на мигрантския поток към Европа Борисов беше категоричен, че е нужна дипломация, а не война.

„Аз се отнасям с уважение към моите заместници, имам споразумение с тях и го спазвам“, коментира още Бойко Борисов в отговор на журналистически въпрос. „Не считам, че темата за концесията трябва да се продължава преди да имаме план за управление на Пирин. За да няма никакви спекулации, съм казал на Нено Димов – ако има възможност да се приеме точка за втори лифт на Банско, вносител ще бъда аз... Но нито в концесията, нито в плана фигурира изграждането на втори лифт", подчерта българският премиер и допълни, че по-стабилна коалицията не е била никога.

По темата за Брекзит Бойко Борисов заяви, че все още нищо не е решено. „След като няма срокове, аз съм скептик. Нека изчакаме. Британия в момента се тресе“, каза още премиерът.

По темата за удължаването на руските санкции българският премиер е на мнение, че не трябва да вземаме крайна позиция.

"В момента газът за Турция минава през България. Когато стане готов "Турски поток", той ще спре и за да не останат празни тръбите, договорихме на 1 юли 2018 г. да е готов интерконекторът ни с Турция. Той се строи в момента ", посочи Бойко Борисов. "Едната тръба от "Турски поток" отива в Истанбул, а другата – в България, иначе оставаме встрани от газопреносната мрежа. С това нещо съм запознал и колегата Туск, и Юнкер. В кабинета на Юнкер стои именно тази схема на "Турски поток". В термина, който сме приели, става въпрос не за транзит, а за търговия. Ние по нашите газови магистрали ще транспортираме. Газовият хъб се казва "Балкан", а аз добавям към него и европейски", каза още Борисов по темата "Турски поток", поясни още българският премиер.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK