Борисов: Нека се мобилизираме за още две-три седмици!

Снимка: МС

Ако случаите започнат да намаляват, рязко ще издърпаме мерките назад

"Дай, Боже, да имаме три дни поред, в които да намаляват болните от коронавирус, рязко ще издърпаме мерките назад, за да преминем на план В, С и т.н. Но засега, единствената мярка, която е доказана безспорно със своите резултати, световна практика - че изолацията трябва да продължи и затова го правим", заяви на извънреден брифинг в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов.

Той бе категоричен, че по този въпрос две мнения няма.

"Хората са изнервени, разбирам ги напълно. Следващите две-три седмици ще става все по-тежко и не можем да разхлабваме ситуацията. Нека се мобилизираме!", призова Борисов.

Според него всяка мисъл за евентуално спиране на строгите противоепидемични мерки трябва да бъде отхвърлена.

"Какво означава да пуснем младите напред - да създават имунитет. Това означава да кажем - ето тези ще умрат, другите ще останат. Аз моето дете например няма да си пусна. Всички държави, които се опитваха да го направят това пред очите ни, се отказаха, когато започнаха да загиват хора и да се сриват иначе мощните им здравни системи", коментира министър-председателят.

Кой ще поеме ангажимент, че определени хора ще бъдат оставени да умрат? Колкото и да не им се стои на хората вкъщи, колкото и икономиката да страда. Нека се мобилизираме! И ще отидем на по-леки мерки, но като изминат тези тежки две-три седмици.

Борисов отново подчерта, че България и към днешна дата се дава за пример като най-добре справящата се с пандемията страна в ЕС.

Премиерът е възложил производството на 2 милиона маски, които ще бъдат раздавани безплатно. "Не разбирам как хората дават по 3,50 за цигари, а пък същата сума за маски им идва твърде много, но добре, щом правителството трябва да осигури безплатни маски, ще го направи", посочи той.

На пресконференцията бе засегната и темата за БЦЖ ваксината, като всички бяха категорични, че тя е абсолютно противопоказна по време на пандемия. Тя се поставя на деца и нейното действие започва след 7-8 месеца.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK