Евродепутатите настояват за бързо присъединяване на България и Румъния към Шенген

Снимка: BulgariCA

Евродепутатите отново призоваха министрите на ЕС да вземат бързо и категорично решение за присъединяването на България и Румъния като пълноправни членове на Шенгенското пространство.

Те подчертават, че подходът в две стъпки - първо приключване на проверките на вътрешните морски и въздушни граници, последвано от спиране на проверките на вътрешните сухопътни граници - би представлявал редица рискове и би могъл да окаже отрицателно въздействие върху бъдещото разширяване на Шенгенското пространство. Следователно решението трябва да бъде взето под формата на единен правен акт, казват евродепутатите.

Членовете на ЕП призовават министрите на ЕС да вземат решение за присъединяването на Хърватия към Шенген, веднага щом Хърватия успешно изпълни необходимите критерии.

Отрицателни последици от проверките на вътрешните граници

Членовете на комисията по граждански свободи подчертават, че Шенгенското пространство е уникално споразумение и едно от най-големите постижения на ЕС. Отлагането на пълното присъединяване на България и Румъния доведе до негативни последици не само за двете страни, но и за ЕС като цяло.

Евродепутатите подчертават също така, че поддържането на вътрешен граничен контрол или повторното му въвеждане в Шенгенското пространство подкопава доверието на гражданите в европейските институции и интеграцията. Той също има отрицателно икономическо въздействие върху вътрешния пазар на ЕС и износа и вноса от и за България и Румъния.

Те също така подчертават, че разширяването на Шенгенското пространство или свободното движение на гражданите на ЕС не трябва да бъдат негативно засегнати от липсата на напредък в други политики на ЕС като политиката за убежище и миграцията

Цитат

Докладчикът Сергей Станишев (С&Д, България) заяви: "Днес комисията по граждански свободи потвърди, че България и Румъния трябва да станат пълноправни членки на Шенгенското пространство и отхвърлиха частичното присъединяване първо чрез въздушни и морски граници, и евентуално после чрез сухопътни граници. Този "двуетапен" подход създава опасен прецедент, който не само не притежава правно основание, но и води до редица икономически, социални и политически недостатъци за ЕС. "

Следващи стъпки

Проектодокладът беше приет с 36 гласа "за", 4 гласа „против“ и 1 "въздържал се". Очаква се Парламентът да гласува доклада през декември.

Бързи факти

Парламентът даде зелена светлина на България и Румъния да се присъединят към Шенгенското пространство през юни 2011 г. и няколко пъти повтори позицията си след законодателната резолюция.

Понастоящем България и Румъния прилагат частично достиженията на шенгенското право и на границите на двете страни се извършват проверки. Окончателното решение дали двете страни могат да станат част от Шенгенското пространство трябва да бъде взето единодушно в Съвета от министрите на ЕС.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK