Радев: Надявам се приоритетите ни спрямо Македония да не се свеждат само до прегръдки

Снимка: Президентство

Република България и Република Македония поеха по пътя на стабилността, доверието и добросъседството. От изключителна важност е този път да бъде следван неотлъчно и от отговорното отношение и диалога  между всички институции в двете държави зависи да станат необратими процесите на приятелство и конструктивност в нашите отношения. Това заяви президентът Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 проведе среща с президента на Република Македония Георге Иванов. Георге Иванов е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава, отправена през месец февруари т.г.

„Комуникацията с Република Македония в този важен както за нея, така и за целия регион, момент трябва да продължи. Като председател на Съвета на Европейския съюз, за нас е важно да има диалог и да има общи усилия за преодоляване на предизвикателствата“, каза Румен Радев.

Българският президент подчерта, че въпросът за името на Република Македония е важен, защото разрешаването му е стъпка към европейската и евроатлантическата интеграция на западната ни съседка, която страната ни неотклонно подкрепя. Румен Радев допълни, че България не се намесва по никакъв начин в преговорите между Гърция и Република Македония, но решенията, които се взимат, са неизменна част от общата среда на политическия диалог в региона и са важни за цяла Европа.

Румен Радев посочи също така, че по предварителна информация сключеният договор между Република Македония и Гърция не предвижда последващи промени в текста на споразумението, както и неговото денонсиране, докато в двустранния Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Република Македония няма подобни клаузи, поради което страната ни се нуждае от гаранции за неговото изпълнение и занапред. „В споразумението на Република Македония с Гърция се предвиждат и промени в Конституцията на Република Македония и за България е важно независимо от промените, разпоредбите в нея да продължат да се разглеждат и тълкуват в духа на Договора за добросъседство с България“, заяви Румен Радев. 

„Новото име, предложено на Република Македония - Северна Македония, касае географски територии, които се намират както на югозапад от София, така и на запад от Пирин. Тази ситуация ни задължава да бъдем изключително внимателни и да следим изпълнението на поетите задължения“, каза още президентът Румен Радев. По думите му България остава най-силният застъпник за европейската перспектива на Република Македония, като ангажиментите в Договора за добросъседство следва да бъдат включени в преговорния процес за присъединяване на Република Македония към Европейския съюз заедно с ясни процедури на мониторинг и съблюдаване на изпълнението на условията.

Обща беше оценката на Румен Радев и Георге Иванов, че двустранният  Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония насърчава всестранното задълбочаване на партньорството между двете държави. През изминалата почти година от неговото подписване се отчита ръст в икономическия обмен, туризма, както и във взаимните инвестиции, беше отбелязано на срещата.

„Реализацията на този договор дава гаранция за защита на интересите и на България, и на Република Македония и е ключово условие за нашата подкрепа по пътя на Република Македония към пълноправно членство в Европейския съюз и НАТО“, посочи българският държавен глава. Румен Радев призова институциите в двете държави да оказват пълна подкрепа за работата на предвидените в договора съвместни мултидисциплинарни  комисии, които ще разискват въпроси от двустранен интерес и ще следят за изпълнението на Договора.

По време на съвместната пресконференция на двамата държавни глави Румен Радев призова сътрудничеството между всички отговорни институции и министерства на двете страни да продължи работа по важните инфраструктурни проекти от взаимен интерес. Българският президент потвърди готовността си да продължава сътрудничеството между България и Република Македония в областите на туризма, културата и съвместното отбелязване на събития от общата история за двете държави, както и за насърчаване на бизнеса за взаимни инвестиции и обмен на добри практики.

„Договорът за добросъседство между Република Македония и Република България е позитивен пример за това как държавите могат ефективно да разрешават отворените въпроси, които стоят между тях. Той дава резултати – търговско-икономическият обмен и обменът на туристи между двете страни расте. България заслужава благодарност за това, че по време на председателството си върна темата за интеграцията на Западните Балкани в европейския дневен ред“, заяви от своя страна македонският държавен глава Георге Иванов.

В София президентът Георгe Иванов е придружаван от съпругата си Мая Иванова. След церемонията по официалното посрещане Десислава Радева и Мая Иванова разгледаха къщата-музей на поета Никола Вапцаров.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK