Борисов: Народът ни даде властта, сега му я връщаме!

Бойко Борисов, снимка: infomreja.bg, архив

„Народът ни даде властта, сега му я връщаме обратно! (...) Държавата има нужда от нов кредит на доверие. Не мога да гледам окървавен Орлов мост. Всяка капчица кръв за нас е петно. Не мога да гледам парламент, ограден с ограда." Това заяви премиерът Бойко Борисов тази сутрин в Народното събрание, когато обяви решението си да депозира оставката на правителството на обед от парламентарната трибуна, пише manager.bg.

Той обяви оттеглянето на правителството на заседанието на парламента, при което депутатите трябваше да гласуват оставката на Симеон Дянков и назначаването на Томислав Дончев за финансов министър, а Лиляна Павлова за вицепремиер.

"Няма да участваме в програмен кабинет, господин Костов. Аз с БСП и ДПС няма да съм в коалиция. Господин Цветанов, благодарете не всички полица за положените усилия. И това е жест към тях, че гледат за обществения ред и борбата с престъпността", посочи премиерът.

"Няма да допусна и една капка кръв повече да се пролее, а полицаите, които са мои другари, да попаднат отново в това положение. Да си направят правителство - три месеца до изборите. Аз досега съм се явявал на избори по закон. След като искат такова управление на държавата, да го имат. Няма да участвам в управление, при което полицията ще се бие с хора, когато няма да има политически дебат, а ще се плашим с протести. Щом народът иска улицата да управлява държавата, да го направи. Така че благодаря на всички, които са ме подкрепяли", каза още Борисов.

Той ще депозира оставката на кабинета по обяд. Оттук нататък следва процедура, при която тя ще се гласува от Народното събрание. Ако вотът мине, регламентът гласи, че по закон президентът трябва да даде мандат на най-голямата политическа сила - това е ГЕРБ. Тя трябва да влезе в преговори за съставянето на правителство. Ако не успее, президентът ще даде мандат на втората по големина политическа сила в страната - БСП. В случай, че и нейните преговори се провалят, последният, трети поред мандат, който той ще отдаде, ще бъде на трета, но не задължително третата най-голяма партия - решение, до което се стига сред широки консултации с експерти. Възможността е и да се състави служебно правителство. Ако политическата криза не бъде разрешена през следващите седмици, президентът Плевнелиев трябва да назначи дата за предсрочни парламентарни избори. 

Народните представители аплодираха решението на Борисов. Те го изпратиха с овации. Депутатите на БСП не участват в заседанието. /manager.bg/

 

 

КОМЕНТАРИ

енихан баба талибанина19:03 - 23.02.2013
ти хубаво ни връщаш властта кучи сине обаче забравяш да си ми върнеш откраднатата кола,бъди проклет алчен боклук, яребим-ярусуляллах дано предадеш богу дух, иншаллах.
sa6tia14:14 - 20.02.2013
eeee mn sa nadaxani tia mrasni komunisti ta nali vie podpisaxte tia dogovori sas ches bre svineee
МЕЧТИ11:30 - 20.02.2013
АСЕНЧОООО И НИЕ НАРОДА НА РБЪЛГАРИЯ НЯМА ДА ЗАБРАВИМ НИКОГА КОМУНИСТИТЕ КАТО ВАС И ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ, МОЖЕ САМО ДА СИ МЕЧТАЕТЕ ПАК ЗА ВЛАСТ !!!!
ETOO11:26 - 20.02.2013
ОООО фамилия Балабанови- толкова сте се окакали пред благоевградчани, че ми е чудно как не Ви е срам да си пишете фамилията по коментарите

FACEBOOK