Съвещание на МВР: Критики към Икономическа полиция и борба с битовата престъпност

Младен Маринов и Бойко Борисов, снимки: МС и МВР

Критики към действията на Икономическа полиция и идея за нов модел за преструктуриране на работата на жандармерията - това са само част от изводите, до които стигнаха първите мъже в държавата по време на националното съвещание на МВР в неделя, информира NOVA.

Освен с вътрешния министър Младен Маринов, регионалните директори на полицията говориха с премиера Бойко Борисов, с главния прокурор Сотир Цацаров и с още няколко министри от кабинета.

Сред обсъжданите теми са противодействието на икономическите престъпления, олбата с корупцията, наказването на нарушителите на пътя и борбата с битовата престъпност.

Моделът на противодействие на битовата престъпност на ниво районен инспектор е отживелица. Изводът е на главния прокурор Сотир Цацаров, който предложи нов модел на работа по места.

Мрежа от модулни жандармерийски участъци, разположени на територията на цялата страна, извън градовете. Всичко друго е наливане на финанси в един модел, който отдавна е изчерпал своето значение”, категоричен е обвинител номер 1.

Според него противодействието на корупцията на икономическо ниво е недостатъчно.

Ако не са ДАНС и ГДБОП, за противодействие на корупцията, особено по високите етажи, не може да се работи”, каза Цацаров.

"Тук е малко тъжно, че най-голямата критика към структурите в МВР е към работата на Иконоическа полиция", коментира министърът на  финансите Владислав Горанов.

Премиерът Бойко Борисов пък даде препоръка към областните шефове на МВР.

Не може областните дирекции да не знаят какво се продава по магазините. Виждате пивоварна след пивоварна, завод след завод – отивате и си купувате. Имате пари за контролирани покупки. Закарвате в НКК, проверяват удара върху етикета на машината и върху тапата, лепилото… Установявате в кой завод е направено”, коментира министър-председателят.

По въпроса с битовата престъпност той каза, че не може да си обясни защо при смяна на толкова коли и премахването на лимитите, все още има места със слабо полицейско присъствие. Борисов посъветва регионалните дирекции да направят график и униформени да обикалят всички села във всяка област.

Сред слабостите на разследването беше отчетено забавянето на експертизите. Главният прокурор и премиерът влязоха в спор влияе ли се работата на полицията от смени в ръководния състав на МВР.

Не бива с лека ръка да жертваме професионализма в МВР заради конюнктурата”, каза Цацаров.

Така като гледам, последните две години областен директор или ръководител на служба не сме сменяли. Има израстване на някои от тях”, каза Борисов.

Извън изводите и препоръките към работата на МВР на полицейските управления по места бяха дадени ключовете от 341 ниви високопроходими автомобили, с които трябва да се охранява границата.

Вътрешният министър Младен Маринов добави, че полицията е действала професионално и в рамките на закона при лекия пътен инцидент между съпругата на Волен Сидеров и суданец с български паспорт в петък.

 

Бойко Борисов
Бойко Борисов и Сотир Цацаров
Младен Маринов

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK