Министър Кацаров сезира СГП за изказване на Борисов

Снимка: МЗ

Според д-р Кацаров въпросното изявление е от категорията фалшиви новини

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров сезира Софийска градска прокуратура за изказване на председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов относно ваксините срещу COVID-19.

„На 24 октомври Бойко Борисов в изявление пред медии разпространи следната информация: „имунизират населението с ваксини с изтекъл срок на годност – Пфайзер – до 30 септември им е срокът на годност“, гласи сигналът.

Според д-р Кацаров въпросното изявление е от категорията фалшиви новини.

„В България се прилагат ваксини и лекарства само в срок на годност. Няма лекар или фармацевт в света, който би дал на своя пациент лекарство с изтекъл срок на годност.

Пандемията с Ковид-19 е не само здравен проблем. Това е национална криза, засягаща на практика всички  сфери на обществения ни живот.

Разпространението на фалшивата новина, което вероятно е било направено като част от предизборната кампания на г-н Борисов, е обществено опасно деяние, предвид факта, че лицето е бивш министър-председател на България, а в момента е председател на политическа партия ГЕРБ и поради това изказването му може да повлияе на решенията на много хора.

Фалшивата новина, че се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност, може да предизвика тревога у населението и да накара много хора да се откажат от ваксинация, което ще засегне по неблагоприятен начин здравето и да коства живота на неопределен брой наши сънародници“, пише още в сигнала до  СГП.

Здравният министър счита, че деянието е с висока степен на обществена опасност и предвид това, че е направено в разгара на епидемична вълна на разпространение на Ковид-19, представлява заплаха и за националната сигурност на страната. Той настоява СГП да извърши проверка на изнесените факти и обстоятелства и да  предприеме предвидените от закона мерки.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK