Борисов: Катар преля чашата

Бойко Борисов, снимка: infomreja.bg, архив

Министърът на икономиката Трайчо Трайков си отива, защото за три години - от началото на мандата ни, в българската енергетика нищо не се е променило. Това заяви пред сутрешния блок на БНТ премиерът Бойко Борисов, където коментира оставките на двамата министри, приети снощи.

Министър-председателят съобщи, че днес очаква още една оставка - на зам.-предедателя на ДАНС Иван Драшков, но отказа да обясни защо. "Много неща започнахме да правим с Трайчо Трайков, може би най-тежкото министерство - енергетика, икономика, туризъм. Вече три години все още сме само започнали", допълни премиерът.

"Ако трябва да сравним енергетиката в предишното правителство и сега, разлика няма. По много теми в икономиката изостанахме много", каза Борисов. "Нищо не стана по-независимо от Русия, тепърва ще правим първи копки тази година по интерконекторни връзки. Темпото, с което работим, е такова, че за един мандат трябва да направим повече неща, отколкото другите са направили за два или три мандата.

Винаги има капка, която прелива чашата", каза още премиерът. По думите му това е проваленият бизнес форум в Катар. Изключителна глупост. Не трябваше да има сутринта обявен такъв форум. Цял ден медиите в България се упражняваха върху нас. Посещението беше брилянтно организирано в Катар от Външно министерство", каза Борисов.

"Като тръгвам за срещата с емира след форума, гледам - Трайков се пече на плажа. Ники Младенов се пече на бавен огън - Как ще дойдат арабите в 10 ч. на такъв форум, когато началникът им го няма", каза Борисов. Пълни глупости са, че Трайчо Трайков си отива, защото е против строежа на АЕЦ "Белене", категоричен беше Борисов.

Лично аз изпратих Трайков и Дянков в Русия да кажат, че искаме да се откажем от АЕЦ "Белене", да си платим реактора и да го закараме в "Козлодуй", заяви още той. Така или иначе вече е платена две трети от цената, е добре да се плати целия реактор и да си го вземем, смята премиерът.

"Още повече, че електрониката по него е на "Сименс" и "Арева" - германска и френска фирми", добави той. "Ще го вземем и ще се мъчим да си го направим. И без това пети и шести са руски, и седми реактор да стане в "Козлодуй. Това аз съм го възложил, това не е никога било идея на Трайков", заяви Борисов.

По думите му обаче това все още не означава спиране на проекта, тъй като докладът на HSBC за икономическата целесъобразност на "Белене" още не е готов. Делян Добрев е новият икономически министър. Той ще се справи по-добре с министерството, каза още министър-председателят. Настоящият зам.-министър отговаря за ресор енергетика. Той е на 33 години.

На въпрос дали толкова млад човек ще се справи, Борисов заяви, че досега се е справял отлично. Константинов си отива, защото аз останах единственият му фен. Трудно приех оставката на здравния минитър Стефан Константинов, защото той е честен човек с добри идеи, заяви премиерът. Той обаче успя да се скара с всички и аз се оказах последният му фен, добави Борисов. "Година и половина той си остана само с идеите." Според министър-председателя министърът така и не е разбрал, че идеите се реализират от институциите.

Стефан Константинов е подал оставка още на 13 март. На въпрос защо оставката идва след договарянето на отстъпки на над 30 вида лекарства, Борисов отговори: "Защо правят тези договорки сега, а не преди година." На въпрос кой ще наследи поста, Борисов заяви, че за поста на Константинов има два варианта, които се обсъждат и обмислят.

От думите му стана ясно, че това са Менда Стоянова - председател на бюджетната комисия в парламента, и Десислава Атанасова  - шеф на здравната комисия в Народното събрание. "И двете са много добри. Искам да видя къде ще се създаде по-малко вакуум, ако преместя една от двете", каза Борисов. По думите на премиера постът на здравния министър е толкова проветриво място, защото трябва там да се случат реформи.

Малко по-късно стана ясно, че новият здравен министър ще бъде Десислава Атанасова. По неофициална информация Менда Стоянова ще заеме поста управител на Здравната каса, който се освободи след оставката на Нели Нешева. Аз не искам да се занимавам с на Станишев жена му, коментира премиерът лобисткия скандал "Хохегер". Скандалът гръмна покрай разследване за корупция в Австрия.

Преди три дни вътрешният министър Цветанов изнесе в медиите информация, че през 2007 и 2008 г. българското правителство е превело на фирма на Хохегер 1,5 млн. евро за провеждане на кампания за утвърждаването на положителния образ на България в ЕС. Част от тези средства впоследствие се върнали в пиар агенцията на Моника Йосифова, с която бившият премиер Станишев съжителства и има дъщеря.

"Нека Сметната палата и Прокуратурата да разследват това. Трябва да се разбере дали е имало конкурс или не", коментира днес премиерът. "Чувате ли се какво говорите", отговори Борисов на въпрос на водещата за това, че скандалът "Хохегер" се е обърнал срещу ГЕРБ. "Ако има анкетна комисия - да извикат и тези хора, които свързвате с ГЕРБ, и да ги попитате. Някакви хорица са работили като технически лица там", каза Борисов.

"Частните компании, които участват в този процес, си гонят своя интерес, например тази на Моника Йосифова. Ние не делим компаниите на свои и чужди, дали е спътница на г-н Станишев. Разбирам, че тя е спечелила конкурси и работи с нашето управление, това значи, че тя знае и умее да работи, заяви Борисов. Големият въпрос е - защо колегата Станишев е приел тази компания - има ли конкурси, няма ли конкурси.

В случая госпожата се държи много по-мъжки и се опитва да се отбранява, без да има никакъв смисъл. Тя вина няма. Виновен е, който е дал баницата, той трябва да се отбранява", каза Борисов. "Личният живот на хората е толкова многолик, затова никога не се интересувам - какъв им е бил социалният статус, какъв е сега, имат си детенце - да им е живо и здраво. Не бих го атакувал никога в такава посока.

Но когато тече такъв скандал в Австрия, няма как в България да не възникват въпроси по тази тема. Те го парират много умело, излизат пиар агенции, ние нямаме такива възможности, подобни скандали аз с месеци съм търпял", каза Борисов. /vesti.bg/

 

 

КОМЕНТАРИ

бббб20:23 - 16.03.2012
браво бате бойко евала ти си най големия е тоя обеща да пусне тока на село ГОРНО ОСЕНОВО тоя лъжец не го е срам и грех мижитурка
браво20:19 - 16.03.2012
некадърник и то голям и нищо не разбира тоя
Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK