Кабинетът прие една от петте препоръки за контрол над главния прокурор

Снимка: БТА, архив

Частичното съгласие с препоръките беше представено от премиера Бойко Борисов като пълно

Министерският съвет се съгласи с една от препоръките на Венецианската комисия за контрол над главния прокурор и не прие други четири. Това стана на извънредно заседание на кабинета в събота сутринта, съобщава Свободна Европа.

Частичното съгласие с препоръките беше представено от премиера Бойко Борисов като пълно. То обезсилва целите на препоръчаната промяна – главният прокурор, при нужда, да може да бъде разследван от независима институция.

Въпросът с безотчетността и безконтролността на главния прокурор е проблем, датиращ от приемането на Конституцията през 1991 г. За първи път европейска институция издава предписание за решаване на този въпрос през 2009 г. – Европейският съд по правата на човека, чиито решения са задължителни за изпълнение.

Седем правителства, управлявали от тогава, както и мнозинствата в четири парламента, не са взимали отношение по този въпрос.

Кабинетът не планира изменения в Конституцията, които да позволят независим контрол над главния прокурор извън рамките на пирамидално подчинената му прокуратура, стана ясно след заседанието на кабинета в събота.

Предложенията не предвиждат и отделен бюджет за бъдещия независим прокурор, а изборът му ще зависи от Прокурорската колегия на ВСС. Според българската конституция главният прокурор осъществява надзор и ръководство над “всички” български прокурори. /Свободна Европа/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK