Христо Иванов: Борисов не дава решение на кризата

Снимка: БГНЕС

"И основната цел на Борисов е да отложи оставката си"

“За съжаление в анонса на Бойко Борисов не виждаме реално решение на кризата, виждаме опит да бъде използвано и подменено решението, за да спечели време.

И основната цел на Борисов е да отложи оставката си, за да може той да организира парламентарни избори, сменяйки в последния момент включително правилата, по които това ще се случи.” - коментира Иванов.

Иванов подчерта, че хората настояват за промяна и две ясни оставки - на премиера, и на главния прокурор - нещо, което така и не са чули.

Нито една от съществените промени, които бяха анонсирани не изисква  Велико народно събрание. Нашата позиция е, е едно обикновено народно събрание с достатъчно смелост може да направи тези промени по отношение на съдебната власт и други, по-смели и амбициозни, които не бяха анонсирани от Борисов.

Иванов беше категоричен, че вариантът с ВНС практически означава стопиране, а не рестартиране на демократичния процес и, излизане в таймаут на политическия процес за месеци, ако не и за години.

Той припомни, че това е, което са направили през 90-та години елементите от комунистическия режим в България:

“От всички източноевропейски държави, които тръгнаха по пътя на реформите, България единствена влезе в това блато на писане на нова конституция, която циментира статуквото, то успя да се прегрупира и досега плащаме цената за това.”

Иванов припомни, че всички останали източноевропейски държави са се концентрирали върху конкретните необходими институционални и икономически реформи и това е променило значително тяхната траектория спрямо тази на България.

“Очевидно управляващата партия се опитва да използва същия похват, да печели време, размахвайки реформи, които можехме да направим 2015 г. Всяко от нещата, които Борисов днес анонсира по отношение на съдебната власт бяха предложения разработени от моя екип в министерството тогава и той ги отхвърли.”

Иванов отбеляза, че това, което Борисов анонсира, не е нова конституция, а в най-смелата формулировка може да бъде наречено ревизия на глава Съдебна власт. Той отбеляза също, че намаляването на броя на депутатите противоречи на неговата заявка за важността на широкото представителство при вземане на такива решения.

“Ние сме против намаляването на броя на депутатите, защото това означава българските граждани да получат по-малко представителство в парламента. Да, това ще спести някакви средства, но всъщност ще обедни българската демокрация.” - беше категоричен Иванов.

“Празните заявки за ВНС, без да бъдат конкретизирани какво ще пише в тази нова конституция и намаляването на депутатите самоцелно не са начин да се рестартира демокрацията. Това са стари популистки тези, за да се замести разговора за необходимите промени” - заяви Иванов.

“Начинът да рестартираме българската демокрация изисква бърза оставка, промени в обикновено народно събрание, обновено чрез избори”.

Иванов припомни, че Демократична България е направила вече предложения за реформи, които могат да бъдат направени от обикновено народно събрание.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK