Борисов иска реално участие на патриотите в кабинета

Снимка: БГНЕС

Борисов е за коалиционно управление, стана ясно от изявлението на лидера на ГЕРБ след срещата му с председателя на Евросъвета Доналд Туск.

Моето изискване е да влязат реално в участие на кабинета, каза Борисов за преговорите на ГЕРБ с патриотите. Той обясни, че вече ГЕРБ няма да носи цялата тежест на държавата. Време е всички партии след като се явяват на избори, да имат идея за управление, каза Борисов.

Според него, вторият (на изборите) не може да вземе правителството, защото това означава отново да има безвремие, нови избори, харчене на пари и държавата да продължи да затъва.

Два месеца не са много, службеното правителство си изпълни задачите. Сега сме дължни да намерим разумните компромиси на базата на експертите, каза лидерът на ГЕРБ. Ако намерим подкрепа в парламента - добре дошло, - ако не успеем ние, не успяват всички, каза Борисов и веднага допълни, че имат 15 депутати повече от БСП. 

По искане на патриотите ГЕРБ се съгласили в коалиционното споразумение да бъде посочено, че никой от участниците не може сам да предизвиква предсрочни избори. "Това е по тяхно искане, което ние приехме", коментира пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Да направим тъй, че с Радев, с управляващата коалиция да постигнем успехите, които България заслужава. Първо - 4-годишен мандат. Никой от участниците в управлението да не може да предизвиква предрочни избори", каза Борисов.Той бе категоричен, че до този момент патриотите не са поставяли въпроса за министерства, с изключение за темата за министър-председателя.

Според него е хубаво всеки един да се подпише за участие във властта, "за да не се получи като с Реформаторите - уж сме заедно, пък после едни решават, че са опозиция, пък си оставят хората и т.н.", каза Борисов и допълни: "Все пак и ние се поучихме от грешките си".

Той не коментира предложените промени в Изборния кодекс от служебния кабинет по настояване на президента Румен Радев, тъй като не бил запознат с тях. Едно от нещата е българите в чужбина да не гласуват за български парламент и президент, а хората, които са 3 месеца в страната да могат да гласуват.

"Считам, че става нахално, когато се подготвят спечелени избори, демократични, да се уволняват всеки ден хора, особено в Министерството на отбраната", изтъкна Борисов. По думите му, става "нахално" сега, когато ще има военен министър, да се правят тези смени с: "удобни хора".

Борисов напомни как в последния месец от управлението на кабинета му спрели да назначават хора. "Дори пращах министри да питат президента Радев дали счита за правилно дадени обществени поръчки да се пуснат, или не", коментира лидерът на ГЕРБ.

Запитан дали е вярно, че Мария Габриел се обсъжда като вариант за български еврокомисар, Борисов изтъкна: "Не знам, ако някъде е обсъждана, при мен не е". От думите му стана ясно, че на преговорите с патриотите се обсъждат управленските програми на партиите.

Над 100 страници е програмата ни от предишното управление - със срокове, с дати. Искаме да се надгради това, което сме говорили в предизбоната кампания, каза лидерът на ГЕРБ.

"Експертите ще разгледат всичко - цифра по цифра, дата по дата, за да може с влизането в управлението да се дадат веднага резултати", стана ясно от думите на Борисов.

По думите му, целта е, всичко, което са говорили в предизборната кампания, да се надгради: борба с бюрокрацията, с корупцията, съдебната реформа, образованието, битовата престъпност. От първия ден да започнат да го правят, каза Борисов.

"Тези над 100 листа програма, които колегите правят, ще ни даде възможност да изберем най-добрите експерти от двете партии, а ако има и от друго място, също няма лошо да се привлекат кадърни хора", коментира първият в ГЕРБ./News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK