Борисов инспектира изграждането на тунел "Железница"

Снимки: МС

Премиерът огледа и моста край Дупница, който беше увреден от пожара през лятото

Министър-председателят Бойко Борисов инспектира изграждането на най-дългия пътен тунел у нас - „Железница“ на автомагистрала „Струма“.

„Уникално съоръжение, всеки 100 метра се отвоюват в планината, по осем метра на ден тунел се прави“, отбеляза премиерът и добави, че българите години наред ще използват изграденото.

„Огромни строежи и хиляди българи работят на тях“, каза Борисов, като изтъкна инфраструктурните проекти, по които се работи в страната.

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който също участва в днешната инспекция, заяви, че тунел „Железница“ ще бъде изграден по нов австрийски тунелен метод, по който вече са построени обекти в Европа.

Целият участък е с обща дължина 2,28 км и включва обслужващ тунелен път при южния портал на тунела. Крайният срок за приключването му е 2022 г., а инвестицията възлиза на 222,4 млн. лв.

Към момента за лявата тръба на тунела е изпълнен пробив и първична облицовка на 113,10 м от общия метраж на тръбата. За дясната тръба е изпълнен пробив и първична облицовка на 101,10 м от общия метраж на тръбата.

Трасето преди тунела в посока София – Кулата е с дължина 720 м и включва също обслужващ тунелен път при северния портал на съоръжението и мост с обща дължина 515 м дясно платно и 565 м ляво платно.

В участъка след тунел „Железница“ към момента се разчистват площите в рамките на сервитута на пътя. Ще се изградят селскостопански подлез, подпорна и укрепителна стена и отводнителни съоръжения. Ще бъдат реконструирани и ще се изградят инженерни мрежи, аварийна връзка на лявото платно с път I-1 и др.

Премиерът Бойко Борисов инспектира и моста на АМ „Струма“ край Дупница, който беше увреден от пожара през лятото. Съоръжението вече е изцяло ремонтирано.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK