Борисов и външният министър на Италия обсъдиха кризата с коронавируса

Снимки: МС

Луиджи Ди Майо: Справихте се много добре

„Искам да ви поздравя за това как се справихте с кризата, следихме през цялото време – много добре. В началото ние имахме тежки загуби, много сериозни последици, но сега ситуацията е овладяна и също започваме да се справяме“.

Това заяви министърът на външните работи и международното сътрудничество на Италианската република Луиджи Ди Майо, който бе приет от премиера Бойко Борисов на среща в Министерския съвет.

„Благодаря на вашите медици, които заедно с нашите работят и лекуват коронавируса с кръвна плазма и антитела. Заедно сега разработваме и тестваме лекарство, което във всички случаи помага и България има възможност да го произвежда в огромни количества“, обърна се министър-председателят Борисов към госта си.

Българският премиер и италианският министър бяха категорични, че кризата, породена от COVID-19, не е приключила и във фокуса на европейския дневен ред сега е преодоляването на социалните и икономически последици от пандемията.

Премиерът Борисов отбеляза, че новият вирус нанесе тежки поражения, но българската текстилна индустрия успя бързо да се реорганизира и да започне да произвежда специализирано предпазно облекло, маски, очила, шлемове.

По време на срещата бе подчертано, че изключително балансиран и добра основа за преговорите е предложеният от ЕК План за възстановяване на Европа. Той включва два компонента  - Многогодишната финансова рамка (МФР) за периода 2021-2027 и новият инструмент „Следващо поколение ЕС“, създаден от ЕК за възстановяване след коронавируса.

„В същото време Кохезионната и Общата селскостопанска политика, които са от ключово значение за България, продължават да бъдат адекватно адресирани в рамките на новия бюджет на ЕС“, заяви Борисов. Той акцентира, че България силно подкрепя стремежа към приключване на преговорите по МФР и пакета за възстановяване още през този месец.

„Това е от съществено значение за незабавното изпълнение на набелязаните мерки в отговор на кризата с коронавируса и за навременния старт на новите програми през следващия финансов период“, каза още българският министър-председател.

Италианският министър заяви пред премиера Борисов подкрепата на своята страна за присъединяването на България към Шенгенската зона за свободно движение.

Борисов и Луиджи Ди Майо обсъдиха двустранните отношения, които се развиват динамично и ползотворно. Ярък знак за това са преките чуждестранни инвестиции от Италия в България, които в края на 2019 г. са положителни в размер на 2 687.9 млн. евро и по този показател страната се нарежда на четвърто място по чуждестранни инвестиции у нас след Холандия, Австрия и Германия. В последните години се отчита също ръст на броя италианските граждани, посетили България.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK