Борисов и превозвачите се разбраха за тол системата

Снимки: МС

Борисов е успял да убеди превозвачите и да ги откаже от националния им протест

Премиерът Бойко Борисов е успял да убеди превозвачите и да ги откаже от националния им протест, който бе обявен за понеделник, 13 януари.

Правителството и браншовите организации са се разбрали тол системата да стартира на 1 март, тестово за 3 месеца с тарифите, предлагани от превозвачите, и ако очакваните приходи от новата система за таксуване на тежкотоварните автомобили не съответстват, тогава ще се проведат нови разговори за промени.

На срещата присъстваха представители на Конфедерацията на автобусните превозвачи, на Съюза на международните превозвачи, на Камарата на автомобилните превозвачи в България, на Националното сдружение на българските превозвачи, на Националния таксиметров синдикат, на АЕБТРИ и на Камарата на автобусните превозвачи.

От страна на правителството освен премиера Борисов, бяха и министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, както и проф. Олег Асенов, член на УС на АПИ.

След срещата Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи, обяви, че протестът, насрочен за понеделник се отлага. Премиерът ги е уверил, че в най-кратки срокове ще бъдат решени проблемите с нерегламентирания превоз. Започват разговори за изграждане на единен орган за контрол, както настояваха от бранша. От следващия програмен период секторът ще може да участва в европрограмите.

Йордан Арабаджиев на свой ред подчерта, че е постигнато съгласие и за тол системата. Три месеца след старта й ще се съберат данни за приходите от въвеждане й и ще се направи анализ. Ние също поехме определени ангажименти, подчерта той.

Регионалният министър Петя Аврамова обясни, че тол системата стартира от 1 март. Ще има готовност за безпроблемен старт на тол системата, увери Аврамова.

В понеделник ще бъде пусната за обществено обсъждане новата тарифа, а след три месеца ще се види кой е прав в спора./ news.bg

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK