Научни работници на среща с производители на кромид в Баничан

Снимка: Infomreja.bg

Прочутият баничански кромид трябва да получи защитено название за географски произход

Днес в гоцеделчевското село Баничан бяха научни работници от два института към БАН – Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей и Институт за биоразнообразие и екосистемни изследвания. Те работят по общ проект, свързан с растителния свят – „Градината – място на биокултурно разнообразие и интердисциплинарно пресичане“.  Интересуват се от местните растителни ресурси - кои от тях се поддържат, какво се променя във времето.

„За първи път сме в Баничан. Искаме да помогнем за промоцията и опазването на местните ресурси, предимно на баничанския лук и така нареченото лянчо (вид фасул). Интересуваме се как местните общности работят, подпомагани от читалищата, как възкресяват традициите, какво може допълнително да се покаже. Знаете, че с обезлюдяването става все по-трудно да се намерят автентични продукти. А тук сигурно има и други хранителни ресурси, включително и билки“, казва Теодора Иванова от Института за биоразнообразие и екосистемни изследвания.

Научните работници  гостуваха на читалище „Изгрев – 1930“, където ги очакваха секретарят на читалищното настоятелство Румяна Джибова и селскостопански производители. Местните хора споделиха своята мечта – баничанският кромид да получи защитено название за географски произход. За тази цел те трябва да се включат в програма на ЕС и да кандидатстват техният продукт да получи знак, че е традиционен и оригинален.

Хората са готови да произвеждат повече кромид, но трябва да са сигурни, че ще има пазар за продукцията им, за да не се повтори случаят от близкото минало, когато тонове продукция е била изхвърлена в реката именно заради липса на реализация.

Гостите посъветваха своите домакини да проявят още по-голяма инициативност, да разширят разгласата и да създадат възможност по време на предстоящия фестивал в селото, всеки, който желае, да опита  местните специалитети, особено  тези  с кромид, например огледна баница. Необходимо е и да се създаде Сдружение на производителите на баничански кромид. Получаването на защитено наименование ще помогне да се сключат договори с големите хранителни вериги за доставка на продукта.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK