Борисов и компания търсят заместник на Манолев

Снимка: Infomreja.bg, архив

През първия ден от новата седмица Коалиционният съвет на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ отново се събира на заседание в Министерски съвет, предаде репортер на БГНЕС. Заседанието ще започне в 10.00 часа сутринта, а на него коалиционните партньори трябва да представят и обсъдят кандидатурата за министър на транспорта, след като Александър Манолев се отказа от поста.

Неговата номинация бе оповестена лично от премиера Бойко Борисов и той трябваше да седне в министерското кресло на Ивайло Московски, който заедно с колегите Николай Нанков и Валентин Радев подаде оставка след тежката катастрофа с автобус в Искърското дефиле. Дни след това обаче настоящият зам.-министър на икономиката отказа да заеме овакантената позиция и мотивира решението си с твърдения за координирана атака срещу него, която определи като „скалъпени твърдения“ и „съшити обвинения“. Междувременно председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов оповести, че се обсъждат „едно-две конкретни имена“ на кандидати да поемат транспортното министерство, но не пожела да коментира предварително кои са те.

БГНЕС припомня, че на 13 септември парламентът трябваше да гласува оставките на тримата министри и да избере номинираните за техни заместници, които да поемат постовете. Процедурата обаче бе блокирана заради неподписан указ от държавния глава Румен Радев, с който да бъде освободен Младен Маринов от поста „Главен секретар на МВР“, за да поеме силовото ведомство. Управляващите изразиха надежда липсващият президентски указ да се дължи на техническа грешка, а не на търсена политическа конфронтация.

„У нас някак си се превърна в норма погазването на закона, а когато някой го спазва, вие ме питате защо. Аз мисля, че това вече е диагноза за нашата демокрация. Няма как да подпиша указ, при положение че няма съгласуване, което законът изисква за всеки проект на акт, който съдържа предложение за указ”, бе коментарът на държавния глава Румен Радев, който той направи след завръщането си от Рига. Веднага щом президентът подпише указа и той бъде внесен в деловодството на парламента, оставките ще залегнат в дневния ред на депутатите и ще бъдат гласувани в пленарна зала. След това наследниците на Нанков, Валентин Радев и Московски ще могат да положат клетва и да встъпят в новата си длъжност. /БГНЕС
 

 

КОМЕНТАРИ

М. Василева11:02 - 17.09.2018
Дали новите министри ще са същите калинки като старите? Некомпетентността е запазена марка на това управление
Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK