Борисов: ЕС трябва да нормализира отношенията си с Турция и Русия

Снимка: Булфото

Благодаря за подкрепата и за всичко, което Европейската комисия прави за България. Това каза премиерът Бойко Борисов на първата официална съвместна пресконференция с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на европредседателството.

Използвам случая да се извиня на жителите и гостите на София за притесненията, които им създаваме, но просто нямаме друга сграда, където да направим председателството и да не причиним тези задръствания, заяви Борисов. Ако има тема, където България ще се държи най-твърдо и безпристранно по време на председателството, това е темата за кохезионните фондове.

Считаме, че за малките държави като нашата те са жизненоважни, подчерта премиерът. По думите му най-безрисковата перспектива за Балканите е да се изгради инфраструктурата в региона. Мисля, че това ще даде възможност за по-голяма конкурентоспособност, инвестиции, туризъм и сближаване на хората, посочи Борисов. И Турция, и Русия са големи съседи на Европейския съюз - моето мнение е, че трябва да нормализираме отношенията с тях. Но това ще бъде тема на Европейския съвет, заяви министър-председателят. Турция е голям наш съсед. Спазването за споразумението за миграция е изключително важно за Европейския съюз. Благодарение на Турция мигрантският поток намаля в пъти. Ние държим стриктно за спазването на закона за свободата на медиите. Ще търсим друга форма да подобрим отношенията между Европейския съюз и Турция.

Надявам се това да се случи – за доброто на региона и на Европейския съюз, каза Бойко Борисов. Той подчерта, че изграждането на газовия хъб ще даде възможност на България да не бъде изолирана и "наказана". Това ще даде възможност за истинска диверсификация и България да се върне на мястото, на което беше.

Защото, докато ние бяхме най-лоялният член на Европейския съюз и спазвахме санкциите срещу Русия, "Южен поток" се трансформира в "Турски поток" и преминава през натовска Турция и натовска Италия. Това, че спазваш санкциите, не значи, че трябва да бъдеш наказан, подчерта премиерът. Няма спор, че Германия е един от моторите на Европейския съюз и стабилността в Германия влияе върху целия Съюз. Затова се надявам преговорите за съставяне на коалиция там да завършат възможно най-скоро – това е за доброто на всички, заяви Борисов, като добави, че разчита на подкрепата на Германия за приемането на страната ни в Шенген.

Той съобщи, че скоро у нас идва холандският премиер Марк Рюте. (Холандия се обявява срещу приемането на България в Шенген – б.р.) Ако има по-добре охранявана граница, аз самият ще кажа: "Не искаме да ни приемате в Шенген". Аз обаче съм категоричен, че България пази най-добре границите на Европейския съюз и заслужава да е в Шенген, заяви Бойко Борисов. Надявам се скоро да стане факт и влизането ни в чакалнята на еврозоната, каза още министър-председателят.


 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK