Борисов: ЕС мобилизира пакет от 3,3 млд. евро за Западните Балкани за здравния сектор

Снимка: МС

Премиерът участва в среща на върха ЕС - Западни Балкани

Министър-председателят Бойко Борисов направи изявление за медиите днес след участието му в Срещата на върха ЕС-Западни Балкани. Премиерът обобщи резултатите от срещата, проведена чрез видеоконферентна връзка, с фокус върху подкрепата на ЕС за Западните Балкани за справяне със здравните и икономически последици от COVID-19.

Декларация от Загреб, където трябваше да се проведе срещата, съдържа изключително важни точки. Много държави извън ЕС с дарение или помощ имат претенции как са помагали на Зап. Балкани, каза Борисов и заяви:

ЕС мобилизира пакет от 3,3 млд. евро за ЗБ за здравния сектор. За нуждите на икономиката е изработен пакет от 7,3 млн. евро и 1,7 млн. евро.

Много важна за България точка е 9-та точка, която казва, ЕС подкрепя обещанието на Зап. Балкани за укрепване на добросъседските отношения, вкл. и договорът в Преспа. Бях подкрепен и от други колеги за нашата политика. С колегите се съгласихме и дадохме път към ЕС на Република Северна Македония и Албания, каза Борисов.

Днес имаше недопустими за нас изказвания, относно, че България е фашистка държава, която е спасила само българските евреи, но не и македонците. Това е гавра с българския народ. Аз отидох и в Скопие да изкажа скръбта си за загиналите по времето на ВСВ, така че нека си водят предизборната кампания, но не са наша сметка. Ние твърдо ги подкрепяме, но твърдо държим и на българската история, сподели още премиерът и каза какво е споделил колегата му Мицотакис: „И аз съм против Преспанския договор, но аз го спазвам“.

Ние не коментираме Македония по време на наши кампании. Ние сме европейска държава и работим по европейски тертип, той е да работим с документи. Ние сме свършили нашата дипломатическа работа и ако някой наруши договора, то можем да го прекратим. С нашия договор ние сме казали какви са нашите условия за да бъдат приети в ЕС, той е по желание, ако искат – ние първи го подкрепихме за НАТО. Какво да кажем най-накрая, че са „македонци“?! Това ли?! Ние ги обичаме и уважаваме, затова ги подкрепяме, допълни Борисов.

Резултатите за коронавириуса са лоши. Институтът „Кох“ казва, че пандемията не е подминала. Днес и в Германия има отпуснати мерки, но ако има повишение – те ще се затегнат, каза Борисов по темата за вируса.

Всичко зависи от нас, да спазваме дистанция, маските са задължителни на закрито. Това, което в другите държави наричат „разхлабване“, вие си бяхте разхлабени още от първия ден – строителството, банките, фирмите, офисите не са спирали.

Ние сме няколко седмици пред другите колеги. Поводът  да отпуснем мерките беше, че има клъстър.  Всичко зависи от нас - да се пазим един друг, да спазваме дистанция. Особено в градския транспорт, маските там са задължителни. Същото потвърдиха и в Германия.

Атакуват ме, че плаша хората, но аз не ги плаша, ако нараснат случаите ще направим същото както в Гърция, чакат с смс да ти разрешат да излезеш до магазина.

Умолявам да бъдем дисциплинирани, каза премиерът.

Борисов отказа да отговаря на президента Румен Радев и му честити днешния празник.

Светът не познава такава криза - здравна, социална, икономическа, Виждате, че в Германия не могат да се разберат. Акъла на БСП им го знаем, в момента, в който приходите на бюджета драстично са намалели има една еуфория за харчене. Освен заплатите на министрите, други заплати в Блгария не са орязвани. Много повече даваме за Министерство на здравеопазването. Мярката 60/40 вече над 70 000 я ползваха, обясни Борисов.

Аз пазя вашите пари, те стоят в хазната. Работи се за отпускане на още около 140 хил. за малкия и средния бизнес. Мярката 60:40 е използвана от множество фирми. Ние не режем и парите за отбрана. И аз, и финансовият министър ще бъдем внимателни, защото ситуацията го изисква, а парите ще ни потрябват за по-критично време.

На 13-и май е хубаво да има санитарни мерки – ако ние като нация се пазим, ще продължим да разхлабваме, ако не – лекарството е „затваряне“.

Относно ФК „Левски“, Борисов каза, че за стария собственик на Левски трябва да се обърнат настоящите стопани към прокуратурата.

Ако искат кредит – ще им дадем, както и договор за реклама. Въпросът за собствеността да си я решат.

Трябва да се намери начин да им се помогне и ако дойдат с приемливо предложение, но не държавна помощ, то тогава ще се разберем.

Много шалчета са ми дали, за това, че сме помогнали на много отбори. На Вълчев съм му казал, че ако не му стигнат класните стаи, ще му дам да ползва залите.

Ще видите, че от кризата ще излезем по-бързо от другите държави като съюз! Да, но все още си чакаме 1 млн. тестове и това е, защото всеки го е страх да си похарчи парите, заяви още премиерът.

Винаги съм казвал, че Европа е най-доброто място за живеене, а Европейският съюз е най-голямата сила. Казвал съм и, че много бавно се организира, докато се завърти колелото. За това поздравих Урсула фон дер Лайен, че успя да събере близо 8 млрд. евро за ваксина. Вече сме на правилния курс. Ще видите, че ще излезем от кризата по-бързо от други държави. Все още си чакаме тестовете, няма ги. Още не се знае кой от тях е надежден, обясни Борисов.

"Всеки ни е мил и на всеки искаме да помогне, въпросът е да знаем кога. Трябва много деликатно, за никого не е приемливо да умират хора по света. Днес го каза и Путин. Той е гарантирано смел човек", подчерта премиерът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK