Зоран Заев: Братя българи, сгреших, приятелството ни е искрено

Снимка: Infomreja.bg

Седмица, след като в телевизионно интервю македонският премиер Зоран Заев заяви, че Илинденско-Преображенското въстание е македонско и така предизвика сериозна полемика както в родината си, така и у нас, социалдемократът се извини на България.

„Понякога ние, политиците, може би не сме достатъчно внимателни, понякога правим и грешки. Уверявам ви, че това беше само един момент на невнимание, тъй като искрено искаме приятелство и съвместна работа – както е записано в Договора за добросъседство”, написа Заев в страницата си във „Фейсбук”.

На фона на коментари, че македонският премиер е забил нож в гърба на България с изказването си, министър-председателят Бойко Борисов отбеляза вчера, че „когато дойде време България да изкаже своето становище за присъединяване на Македония към ЕС, ще си спомни тези думи и ще вземе своето решение”.

Заев задочно отговаря: „Драги приятели и братя от България, вярвайте, искрено градим приятелство, което преди няколко десетилетия беше загубено. Това беше загуба и за двете земи. (…) Да не си позволяваме да се връщаме назад”.

Той подчертава в публикацията си, че е първият македонски премиер, чествал паметта на Гоце Делчев в Благоевград, а Бойко Борисов е първият български премиер, поклонил се пред гроба на големия революционер в Скопие; че нашият министър-председател и външният министър Екатерина Захариева са се „борили” за еврочленство на Македония./ бТВ

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK