Борисов: До края на деня се отнема лицензът на ЧЕЗ

снимка: БГНЕС

Лицензът на електроразпределителното дружество ЧЕЗ ще бъде отнет днес, заяви на пресконференция министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от dnevnik.bg

Изявлението му беше направено след като преди това прокуратурата препоръча същата мярка на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. 

Прокуратурата потвърди, че компанията е извършвала системни нарушения на лиценза, включително при отчитането на тока. 

За отнемането на лиценза на дружеството, което обслужва Западна България, се говори от миналата седмица, когато регулаторът установи, че компанията е подавала по-ниско напрежение от допустимото в някои региони. 

Акците на CEZ на борсата в Прага продължиха да поевтиняват след новината, че прокуратурата в България ще поиска отнемане на лиценза за електроразпределителна дейност. Цените поевтиняха с 1.7% до триседмично дъно.

Борсата в София временно спря търговията с емисиите на ЧЕЗ Разпределение АД и ЧЕЗ Електро България АД. В официалния текст се казва: "На база официални изявления на министър-председателя на Република България и информация от медиите за изявление на Прокуратурата за отнемане на лиценза на ЧЕЗ Разпределение АД (3CZ) и ЧЕЗ Електро България АД (1CZ) и на основание чл. 65 (2) във връзка с чл. 65 (1), т. 1 от Правилника за дейността на БФБ, Част IV - Правила за търговия, БФБ-София спира временно търговията с двете емисии до края на търговската сесия."

Процедурата в България изисква след отнемането на лиценза да бъде назначен временно служебен електроразпределител, както преди дни обясни министърът на икономиката и енеретиката Делян Добрев.

До проверките на електроразпределителните дружества се стигна след масови протести срещу високите сметки за ток за януари, получени в цялата страна.

Вчера  Европейската комисия призова цените на тока в България да бъдат определяни от пазара, както и да бъде осигурена независимост на ДКЕВР. 

Как се отнема лиценз според Закона за енергетиката

Лицензът, издаден по Закона за енергетиката, се отнема с решение на ДКЕВР. Това може да стане, когато съответното дружество не изпълнява или нарушава задълженията си, записани в лиценза и тези, записани в две глави на закона. Според тях дружествата са длъжни да обезпечават сигурността на снабдяването, да изпълняват задълженията си според националния план за инвестиции в сектора, да уведомяват предварително производителите и клиентите за времето и продължителността на прекъсването на снабдяването или ограничаването при извършване на ремонтни работи.

Текстове за отнемане на лиценза има и в Наредба, приета от ДКЕВР. Според нейните текстове до такава ситуация може да се стигне, при положение, че не се застраши сигурността на доставките.

Според Закона за енергетиката отнемането на лицензия не изключва търсенето на административнонаказателна или наказателна отговорност за извършено нарушение, ако съществуват предпоставки за това.

С решението за отнемане на  лиценз се назначава особен управител до окончателното решение на Върховния административен съд, в случай, че се обжалва. /dnevnik.bg/

 

КОМЕНТАРИ

12313:41 - 19.02.2013
ne samo da im go otnemat lizenza ,a i ot Balgariq da iz4eznat.monopolisti mrsni
Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK