Борисов: Днес започва масово тестване на жителите на Банско

Снимка: МС

Приемаме, че Банско е огнище

Започва масово тестване на жителите на Банско. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов.

"Приемаме, че Банско е огнище. За това ще направим масово тестуване. Бързите тестове тук са от полза, защото показват имате ли антитела", обясни премиерът.

"Знаете, че за първи път японският премиер дойде на гости в България при мен преди няколко години. Отношенията ни са такива, че, да, докторите казват - не пречи, помага може би, но факт е, че те включиха и България в своя списък. Оказа се, че българската индустрия произвежда в пъти по-качествени стоки от велики империи. Сега когато дарим, се приема за колко красив жест и се помни дълги години. Затова съм казал да се направят за братята ни в Северна Македония и да им се пратят 100-тина облекла. Лесно е да кажем, че сме братя, ама се вижда колко сме братя, когато ни е трудно и можем да помогнем", заяви Борисов.

"В 9 часа ще дойдат технолозите на няколко заводи, ще разговаряме с тях. Имаме промишлено количество от това лекарство, което се тества в Австралия. Таблетирали сме такова лекарства, но то трябва да мине по всички стъпки и одобрения, а те са много сложни. Надявам се университетите в Мелбърн, Италия и България обединени заедно да действат. Работим много усилено по тази тема", съобщи премиерът.

Уверявам ви, че това, което науката и технолозите в България работят и имаме ли резултат – затова си заслужва да се похвалим, ако стане работата, каза Борисов.

"Може би ви прави впечатление колко бързо става всичко. Много труд положихме. Разпореждам днес на Щаба. И да е ясно – щабът съм го назначил аз. Те дават съвети, правителството взима решения. Разпоредил съм днес да започне масирано тестване в Банско", каза Борисов.

Тъй като имаме данни за епидемичното разпространение в Банско на хора, развили и доказани със заболяването, затова по разпореждане на премиера ще се направи едно изследване, за да се види там, където по заведенията и места, където са се срещали тези заболели, ще видим ли имат ли местните изграден имунитет, били ли са в контакт с вируса, обясни проф. Катранджиев.

Търсенето на антитела в Банско е заради това, че хората са били повече от 2-3 седмици в контакт с вируса, уточни Катранджиев.

Приемаме, че Банско е едно огнище. Хората там изстрадаха много – бяха затворени 14 дни. Днес се създава организация масирано с бързите тестове, които могат да ни свършат работа, защото те показват имаш ли антитела, и така ще можем да разберем колко от хората там като немалък град с много влизащи и излизащи от него заради туризма, ще ни даде една много ясна картина за тази цел, каза Борисов.

Това, че са тествали всички в Южна Корея, не им помогна. Истински се радвам, че дойде време да ме сравнявате с Германия и Корея, а не с Италия, която се представи слабо в организацията. Първите мерки, които бяха прекопирани, бяха от България от всички останали, отговори Борисов на въпрос за масовото национално тестуване.

А САЩ ги е яд, че се забавиха с мерките, подчерта Борисов.

Не е ли редно да знаете дали съм здрав, или не, и не е ли тази отговорност по-голяма от лекаря на първа линия, обясни Борисов на въпрос защо е тестван.

Щом дойдат бързите тестове, ще започне масовото тестуване, но в момента, въпреки поръчката, ги няма – физически ги няма, каза премиерът. ПСР-ите ги няма никъде. В Белгия бяхме платили 5000, но излезе закон и износът спря, уточни премиерът, които каза, че и в Израел има недостиг на тестове.

Не сложихме много твърди мерки, народът ни беше много дисциплиниран, но за разлика от Германия ние не сме затваряли малките магазинчета. Германия - най-мощната икономика, сега си произведе тест, с който Бавария тества само лекари на първа линия. 150 евро струва едно тестче. У нас обаче са направени толкова тестове, колкото в Централна Европа. САЩ мисля, че въздишат и ги е яд, че се забавиха с мерките, заяви Борисов.

"Ние първи въведохме строгите мерки, след това бяха въведени в Европа. Някъде започнаха да говорят за отслабване на мерките, но искам дебело да подчертая, защото всеки ден говоря с тези канцлери, Курц каза, че евентуално след 2-3 седмици може да пусне магазините. 2-3 седмици е обозримо бъдеще. Себастиян каза, че ще отвори малките магазинчета. Само че в България ние не сме ги затваряли. Ние сложихме много строги мерки, българският народ беше много дисциплиниран, можем да се мерим само с Германия. Давам тема за размисъл - какъв ред и дисциплина да въведем, за да можем да ползваме големите планини, парковете, но да не създадем това масово струпване? Дали да е на часове и по възрастови групи? Само заедно можем да оцелеем. Да, не сме тествали много хора, но смъртните случаи не могат да се скрият", каза Борисов.

"Истински ме е страх Цветница и Великден да не ни вкарат в пика. Ние още не сме дори на платото. Вървим бавно нагоре. Ключовата дума е лекарство. Имаме ли го, въобще няма да питам Щаба... Заповедта я издава министърът на здравеопазването. Ние сме свързани с големите икономики. Там не се ли подобри положението и при нас няма", заяви премиерът.

"Нека ме намразят и да не искат да ме виждат, но да останем дисциплинирани. Разчитаме на самосъзнанието на хората", напомни Борисов.

Премиерът коментира вчерашните изказвания на президента: "Томислав Дончев много добре го каза вчера: Когато двама се карат, виновен е по-умният. Ние повече няма да коментираме тази тема, имаме достатъчно работа - да се молим на хората да спазват дисциплина, да обсъждаме мерките, да търсим лекарства. Във всяка една работа можеш да намериш кусур. Знаем, че не всичко се върши добре. Някои неща ги поправяме в движение", категоричен бе Борисов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK