Борисов за Брекзит от Брюксел: Това е исторически ден, но в негативен план

Снимка: МС

„Това е исторически ден, но в негативен план, защото една държава, Великобритания, напуска Европейския съюз. Одобряваме споразумението по чл. 50 и политическата декларация, но това не е краят на този процес“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, след като лидерите на 27-те страни, оставащи в ЕС, одобриха споразумението за излизането на Обединеното кралство от Съюза.

Българският премиер поясни пред журналисти, че тепърва ще се работи още за бъдещите отношения през следващите две години. Бойко Борисов беше категоричен, че България ще настоява, особено по линия на специалните служби, на борбата с тероризма, пролиферацията, трафика на хора, наркотици, финансови трансфери, да направи така, че Великобритания буквално да е част от ЕС. „Защото те имат и много мощни, и много добри служби, и действително са изключително важен партньор, може би същото важи и за НАТО. Но специално за това съм убеден, че трябва да постигнем максимално добри отношения. Сега тепърва ще се говори по тази тема, след като минат гласуванията в парламента. Затова сме си дали две години с възможност, ако не се постигне в това време споразумение, още две години да се работи“, поясни премиерът Бойко Борисов.

В Брюксел министър-председателят Борисов заяви, че Съветът е приел по предложение на България Европейският съюз да демонстрира особена бдителност по отношение на правата и интересите на гражданите, на необходимостта от поддържане на амбициозни условия за равнопостовеност, съответно и в частния случай България и Британия. „ За българските граждани, които живеят във Великобритания, за българските фирми и бизнес, а и на реципрочна основа, защото много британци пък живеят в България“, допълни българският премиер и отбеляза, че споразумението предвижда уреждането на статута на европейските граждани, които живеят, работят и учат във Великобритания, с реципрочни гаранции.

Министър-председателят Борисов подчерта още, че Великобритания трябва да продължи да спазва финансовите параметри. „Да се спазват всички договорености, за да няма правен вакуум за нашите компании, да се избегне твърдата граница между Ирландия и Северна Ирландия, това се договорихме. Подкрепихме и темата за вредните емисии. След излизането на Великобритания да не се разпространи върху повече държави, тъй като знаете – заради диверсификацията, поне така се обяснява в България, преди години когато сме си дали въглищните централи на практика на други компании, ние сега поемаме и всички плащания на вредните емисии“, допълни премиерът Борисов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK