Борисов: Много ни е красива държавата, ама да не строиш на нея

Снимка: МС

Пред делегацията Борисов подчертава: Ще може да пренасяме азерски, американски – откъдето и да докарат, газ

Работим за истинска 100% диверсификация, заяви министър-председателят Бойко Борисов, който днес направи оглед на изграждането на „Балкански поток“, заедно със заместник-министъра по корпоративно управление в Министерство на петрола на Кралство Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун и с представители на фирмата-изпълнител Аркад. Проектът навлиза във финална фаза и e съществена част от реализацията на газов хъб Балкан, чиято цел е да утвърди ролята на България като водещ търговски разпределителен център в региона и Европейския съюз като цяло. В днешния оглед с хеликоптер над компресорна станция „Расово“ и след това на място, на станцията за очистване на газопровода и кранов възел „Лозен“, участваха също енергийният министър Теменужка Петкова и изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов. 

„Това е много впечатляващ проект. Изразявам благодарност от името на принца на Саудитска Арабия към премиера на България“, заяви от своя страна заместник-министърът по корпоративно управление в Министерство на петрола на Кралство Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун. Той беше категоричен, че страната му ще продължи да подкрепя компанията, реализираща проекта, така че той да бъде завършен в срок и качествено. „Това е важна стъпка за сътрудничеството между Саудитска Арабия и България“, добави зам.-министър Алсаадун. 

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че работата по изграждането на „Балкански поток“ продължи с пълна сила дори по време на пандемията от COVID-19 и темповете се запазиха, въпреки сложността на терена. Наред с това министър-председателят отбеляза, че са предприети мерки за съхраняване на археологията, открита по трасето, а на селскостопанските производители е дадена възможност да приберат реколтата си. 

Премиерът Борисов посочи, че проектът за разширение на газопреносната инфраструктура от турско-българска до българо-сръбската граница е приоритетен за българското правителство. Реализацията му ще повиши сигурността на доставки на природен газ от различни източници, ще засили конкуренцията и прозрачността на пазара на природен газ, което е от полза и за потребителите. „Ще можем да доставяме газ във всички посоки: Север - Юг и Изток - Запад. Едновременно с това ще обезпечаваме от Азия до Европа“, добави Борисов. Министър-председателят напомни също така, че миналия месец „Булгартрансгаз“ ЕАД стана равнопоставен акционер в проекта за терминал за втечнен природен газ край Александруполис. Активно се работи и по изграждането на интерконектора с Гърция. 

За реализацията на проекта „Балкански поток“ работят повече от 2500 работници от 16 страни при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. В изпълнението на обекта са мобилизирани 1420 броя тежка строителна механизация и специализирана техника. Към момента по трасето са разнесени над 474 км тръби, от които 473,47 км са заварени. Изкопаната траншея за полагане на газопровода е с дължина 470 км, а положеният газопровод в нея е над 452 км. В повече от 423 км е извършено обратно засипване след полагането на газопровода. В момента се провеждат хидравлични изпитания на газопровода като вече са изпитани 266 км от него. 

„Консорциум Аркад“, който е изпълнител на проекта, е обединение от чуждестранни компании, като негови членове са: Аркад Ей Би Би С.п.А. – Италия и Аркад Енджиниъринг енд Констракшънс Къмпъни – Саудитска Арабия. Общата стойност на подписания договор е в размер до 1 102 203 220,11 евро без ДДС.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK